Alma fajták
Az alma a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs.
Beltartalmi jellemzői: víztartalom 90%, szénhidráttartalom 9-14%, almasav tartalom 0,4-1 g/100g, C vitamin tartalom 5 mg/100g. A friss alma fogyasztásának igen kedvező az étrendi hatása. A magasabb életszínvonallal jellemezhető országokban egész évben folyamatos az almafogyasztás. Az almából nagyon sokféle feldolgozott termék készíthető. Hazánkban ennek kapcsán sokan csak a szűrt vagy rostos almalére és a sűrítményre gondolnak. Pedig az almából készíthető még fagyasztott szelet, aszalvány, szósz, befőtt, alacsony alkoholtartalmú lé, bébiétel, bor … stb. Értékét növeli, hogy a téli fajták ősztől tavaszig fogyaszthatók. Az egész országban termeszthető. Tápdús, mély rétegű, kissé nyirkos, enyhén meszes talajban fejlődik legjobban.
A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenésnek gyakorlatban bevált gyógyszere.
Alma diéta: A betegnek korához mérten 500-1500 gr kimagozott almát adunk anélkül, hogy folyadékot kapna, a harmadik nap után könnyű étrend. Nyersen az emésztést segíti elő, vitamin, foszfor és almasav tartalmánál fogva az agyra van jótékony hatással, a vese és máj működését szabályozza. A tapasztalat azt látszik igazolni, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak köszvényes beteg nem igen fordul elő.
Alma kúra: (alma, vagy almabor) köszvény, elhájasodás, vese és húgycső betegségeinél igen ajánlható. Egy ilyen almakúránál 1-2 pohár almabort, vagy bizonyos mennyiségű almát fogyasztunk el. Rozskenyeret vagy kétszersültet ehetünk hozzá.
Almalé: Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedség, álmatlanság, köszvény és emésztéskörüli zavar esetében. Ha az almalé gyomornyomást vagy hasmenést okozna, úgy azonnal abba kell hagyni a kúrát. Az almasavó étvágyat gerjeszt, a nyelv lepedékét eloszlatja, kínzó, hurutos köhögést enyhít …
Sok helyen találkozunk vele a mitológiában is. Az alma a megtermékenyülés, érzéki szerelem, s az eredendő bűnnek szimbóluma volt. A görögöknél és a rómaiaknál az alma az étkezés végét jelezte.
Asztraháni piros
Érési idő: július vége – augusztus eleje,szedés után 2-3 hétig tárolható, gyümölcs nagysága közepes (110-130 g ,hamvas liláspiros csíkozott fedőszíne csaknem az egész gyümölcsfelületet borítja, lapított gömb alakú, a csésze felől enyhén bordázott. Gyümölcs húsa: fehéres, félkemény, túlérve lisztesedik, héja vékony, viaszos, íze kellemesen savas, enyhén illatos
Porzói:Cox narancs renet, Téli arany parmen
Akane/Nyári Jonathan ,Primrouge /
A Jonathan és a Worcester Pearmain alma hibridje .Gyümölcse kicsi vagy közepes, 130-140g tömegű, a Jonathanéhoz hasonló. Húsa fehér, kemény, roppanó, lédús, íze kellemesen édes-savas. Gyümölcse nem hullik, akár egy hónapig is a fán hagyható, anélkül, hogy a beltartalmi értékét befolyásolná.
Augusztus harmadik dekádjában szüretelhető, hűtőben két hónapig tárolható. Jól tűri az árúvá készítést és a szállítást is. Kiváló ivólé készíthető belőle.
Porzói:részben öntermékeny, Gala, Cox Orange, Gloster, Golden, Granny Smith, Starking, Elstar,, Idared, Jonathan klónok, Red Delicious
Ananász renet/Citrom alma/
Feltehetően Hollandiából származó régi, téli almafajta. Szeptember végétől szedhető, bőtermő, korán termőre forduló, középnagy gyümölcsű/kúpos/, aranysárga alapszín zöld pontozással a jellegzetessége. Húsa sárgás, kemény, éretten, porhanyós, bőlevű, éretten omlóssá válik, cukros, kellemes fűszeres, savas, illatos. Novembertől márciusig fogyasztható, tárolás során íze édesebb lesz.
Porzói:’Cox narancs renet’, a ‘Parker pepin’ és a ‘Téli arany parmen’. Geheimrat Oldenburg, Fehér Klára, Alkmene, Goldparmäne, Cox Orange
Arató alma
Július elején érő édes alma
Porzói: Jonathan
Arkansas/Arkansasi fekete alma/
Oroszországi fajta/ 1817/ hozzánk Amerikából került be.Októbervégén érő,citromos ízű,enyhén illatos .Jó ellenálló képességű, különlegesen mutatós és ízletes, nálunk szinte ismeretlen fajta!Biotermesztésre ajánlott
Porzói: Jonathan ,Golden
Arany parmen
Fotó Nébih
Valószínűleg az 1800-as években Franciaországban keletkezett magonc, világszerte elterjedt.Gyümölcse augusztus végén–szeptember elején szedhető,középnagy, tompa kúp alakú. Érése elhúzódó, héja sárga alapszínű, teljes érésben narancssárga és narancspiros fedőszínnel csíkozott. Januárig tárolható, jó termőképességű. Alternanciára hajlamos. A szárazságot nehezen tűri.
Porzói: Sárga szépvirágú, Cox narancs renet,Jonathan, Fehér Klára
Auguszt Red
Augusztus elején érő,piros ,édes savanykás nyári alma.Biotermesztésre ajánlott.
Porzói:Summered,Jonathan
Batul/Mosolygó Batul,Narancs alma,Üveg alma/
Fotó Nébih
A’Batul Erdély Maros menti vidékéről származó almafajta, gyümölcse közepes nagyságú, alakja rendszerint szabályosan lapított gömb. Héja kissé zsíros tapintású, sima és fényes felületű. Az eleinte halványzöld termés éretten szalmasárga színű lesz, napos oldalán élénkpiros fedőszínnel. Húsa fehér, tömött, finom, eleinte roppanó, de éretten olvadó állagú; bőlevű, savanykás-édes, kissé fűszeres ízű. Gyümölcse október első napjaiban szüretelhető, novembertől márciusig fogyasztható.Biotermesztésre ajánlott.
Porzói:Téli arany parmen
Borízű alma
Jellegzetes, a borra emlékeztető ízű,késő nyári alma. Áprilisban hozza virágát, szeptemberben érik. Zöld alapszíne érés közben pirosra vált, amelyet kezdetben a piros, majd a bordó cirmosodás szinte teljesen befed. Húsa fehér. Magháza kicsi. Hosszirányban csúcsosodó, nem szimmetrikus termésű gyümölcs. Mérete 6-8 cm. Frissen fogyasztják, de süteménybe is teszik.
Porzói: Cox narancs renet, Jonathan, Téli arany parmen
Bőr alma/Parker pepin,Kormos alma /
Feltehetően angliai eredetű, régi téli almafajta Elsőrendű különösen a savanyú almákat kedvelők számára. Gyümölcse kis-közepes (100 g), lapított gömb alakú. Héja vékony, száraz tapintású, parás-érdes felületű (ezért nevezik bőralmának), amely éretten citromsárga alapszínen, a napos oldalán sárgás-rozsdabarna fedőszínnel borítottá válik. Néha enyhe pír is megjelenik a gyümölcsökön. Gyümölcsének húsa zöldes-sárgásfehér színű, roppanó, de finom állományú, íze jellegzetesen-kellemesen savanykás, fűszeres-zamatos. Október második felében szedhető, novembertől márciusig fogyasztható. A gyümölcsök sokáig a fán maradnak. Borkészítésre igen alkalmas fajta. Túléretten kásásodásra hajlamos.
Porzói: Cox narancs renet, Jonathan, Téli arany parmen
‘Budai Domokos’ alma
A ‘Budai Domokos’ egy ismeretlen eredetű, régebbi magyar almafajta. Gyümölcse középnagy, lapított alakú; színe eleinte zöldes, majd éretten narancssárga lesz, barnás-piros csíkozottságú fedőszínnel. Húsa sárgásfehér, roppanós, bőlevű, kemény, leves; íze kellemes, illata középerős. Érési ideje október elejére esik, decembertől márciusig fogyasztható. Biotermesztésre ajánlott.
Porzói:Téli arany parmen,Jonathán
Burgundi
Bordóvörös héjú őszi-téli alma
Porzói: Jonathan,Golden
Búzával érő
Érési idő: július eleje – közepe. gyümölcse középnagy, barnáspirossal mosott és csíkozott, gömbölyded alakú Gyümölcs húsa közepesen kemény, savas-édes, lédús, héja hamvas és enyhén viaszos. Friss fogyasztásra vagy konyhai célra ajánlott. Fája későn fordul termőre.
Porzói:Kecskeméti vaj,Jonathán
Braeburn
Új-Zélandról származik, feltehetően a ‘Lady Hamilton’ és a ‘Cox narancs renet’ almák a szülőfajtái. Gyümölcse középnagy vagy nagy, felületének átlagosan 40 %-a téglapiros, a napos oldalon csíkozott fedőszínnel borított. Húsa igen tömör és szilárd, hosszú tárolás után lisztessé válhat. Íze kellemes, cukor/sav aránya harmonikus. Nagyon korán termőre fordul, termőképessége jó
Október második dekádjától kezdődően kb. hét hétig szüretelhető, de fogyasztási érettségét csak pár hónap tárolás után éri el és kb. 5-6 hónapig megtartja.
Porzói: Gala, Granny Smith, Idared, Starking,Starkimson,Red Chief, Ozark Gold, Red Delicious
Boscoopi szép
Októberi érésű, márciusig tárolható. Gyümölcse nagy, kiváló minőségű, magas C vitamin tartalommal. Húsa sárgásfehér, savanykás, fűszeres ízű roppanós, illatos, nagyon zamatos. Edzett, ellenálló, nagyon bőtermő fajta. Héja parás, száraz, sárgászöld, napos oldalán piros vagy narancs foltos és csíkozott. egyike a legjobb sütésre alkalmas almáknak)
Porzói:Golden Delicious, Fehér Klára, James Grieve. ‘Cox’s Orange,Gloster,James Grieve,Jonathan,Summered
CAMPBELL (REDCHIEF) DELICIOUS
A Starkrimson Delicious rügymutánsaként a Washington állambeli Othello-ban Fred Campbell szelektálta . Tipikus Red Delicious alakú változat. Fedőszíne mosott és csíkozott. Korán , sötépirosra színeződik,A hűtőtárolás során gyümölcsei kisebb mértékben romlottak, mint a Starkrimsoné. A tárolóban is megtartja előnyös színét.
Porzói: Elstar, Fuji, Gala, Golden Delicious változatok, Granny Smith, Idared , Jonathan klónok.
Csörgő alma /Jelova,Sárga Szép virágú,Sárga bellefleur, Téli citromalma/
Az Egyesült Államok New Jersey államából származik. Nagy, vagy igen nagy gyümölcsei szabálytalan tojásdad alakúak, vékony bőrű, zsíros tapintású, érésével mind világosabb citromsárga, napos felén pirossal gyöngéden belehelt. Novembertől kezdve márciusig érik.
Húsa fehér, bőlevű, igen cukros, borízű, sajátosan markáns, igen kellemes, kicsit birsre emlékeztető fűszeres zamattal/ Bereczki Máté pomológus: ha telepítenék valamelyik fajtából almalé préseléséhez, alighanem ezt az almát választanám/Fája erőteljes, eléggé edzett, bőven termő
Porzói: Téli arany parmen alma, Jonathan alma, Cox narancs renet alma.
Charden
Fotó Nébih
Zöld gyümölcsű almafajtát a ‘Golden Delicious’ és a ‘Reinette Clochard’ almafajták keresztezésével nemesítették Franciaországban. Gyümölcse nagy vagy igen nagy. Húsa zöldes-krémszínű, harmonikus ízű, a Goldennél magasabb cukor és savtartalmú.
Október első dekádjában, 8-10 nappal a Golden Delicious után szüretelhető. Jól tárolható.
Porzói: Elstar, Idared, Jonathan klónok, Starkin,Starkimson,Red Chief
Charlamowsky/ Oldenburgi hercegnő/
Oroszország déli részéből származik. Érési ideje július végétől szeptember derekáig tart. Lapos gömbalakú, egyik oldalán többnyire magasabb, de azért elég szabályos. Héja zsíros, sima tapintatú, vékony, fáján többé-kevésbé hamvas, értével fehéressárga, napos oldalán néha az egész gyümölcsön is, lángszínű csíkokkal bevont. Húsa sárgásfehér, kissé laza, porhanyó, bőlevű, édes, néha savanyú, gyengén illatos, fűszeres. Korán és bőven termő. Edzett, télálló. rózsaszínűek. Fagy iránt alig almáit, az almamoly kevésbé bántja. Zord éghajlat alatt késő őszi almaként szerepel. Oroszország déli részéből származik.
Porzói: Cox narancs renet, Parker pepin, Téli arany parmen.Jonahán
Cigányalma/’Brauner Matapfel’/
A Kárpát-medencében több sötétvörös fajtát neveztek Cigányalmának. Gyümölcse legfeljebb középnagy (ritkábban nagy) méretű, lapított alakú, gömbölyded. Kocsánya rövid. Héja bőrszerű, felszíne gyengén hamvas, vékony viaszréteggel borított. A sárga alapszínen 40-60 %-ban a narancspirostól tompa barnásvörösig terjedő árnyalatú, gyengén mosott, vagy erősen csíkozott fedőszín borítja a gyümölcsöt. Gyümölcsének húsa kemény, fehér (vagy krém-)színű, illatos, kitűnő ízű; édeskés, fűszeres. Szedési érettségét szeptember közepén éri el, és novembertől január első feléig tárolható. Fája erős növekedésű, szétterülő habitusú.
Porzói:Jonathán Téli arany parmen
Citrom alma/Ananász renet/
Feltehetően Hollandiából származó régi, téli almafajta. Szeptember végétől szedhető, bőtermő, korán termőre forduló, középnagy gyümölcsű/kúpos/, aranysárga alapszín zöld pontozással a jellegzetessége. Húsa sárgás, kemény, éretten, porhanyós, bőlevű, éretten omlóssá válik, cukros, kellemes fűszeres, savas, illatos. Novembertől márciusig fogyasztható, tárolás során íze édesebb lesz.
Porzói:’Cox narancs renet’, a ‘Parker pepin’ és a ‘Téli arany parmen’. Geheimrat Oldenburg, Fehér Klára, Alkmene, Goldparmäne, Cox Orange
Close
Amerikából származó Close fajta korai, hosszúkás, bordás, 100-160 gr tömegű, ragyogó élénkpiros színű gyümölcse van, elhúzódóan érik. Többszöri szedést igényel június végétől július közepéig. Vékony, sima héja élénkpiros színű, enyhén viaszos bevonatú, kissé savanykásabb ízű.Triploid két porzó szükséges.
Porzói: Ceglédi piros, Egri piros, Éva
Ceglédi piros
Cegléd környékén elterjedt tájfajta Középnagy 120-140 gr tömegű, kúpos-hengeres formájú, fehér, félkemény húsú, enyhén savanykás édes ízű, kásásodásra hajlamos fajta. Július közepétől augusztus közepéig fogyasztható, fája korán termőre fordul. Kimagasló termőképessége mellett csodálatos színe és finom íze teszi az egyik legértékesebb nyári almafajtává hazánkban. Zöld alapszínén szinte az egész gyümölcsön piros borítás uralkodik vékony héja viaszos.
Porzói:Egri piros,Éva
Cox narancs renet/Cox orange Qeen/
Régi angol fajta A legrégebben termesztett fajták egyike, a világon mindenütt ismert. Szeptembertől szedhető, januártól fogyasztható, íze édes-savas harmonikus, szaftos, Gyümölcse: középnagy, lapított gömb alakú roppanó bőlevü, fűszeres, magas cukor, sav, és aromatartalom jellemzi. Héja sárga narancsvörös csíkozású.
Porzói:T éli arany parmen, Golden Delicious, Jonathan ,Sárga szépvirágú, Elstar, James Grieve, Pinova
Cripps Pink
Ausztrál nemesítés a Lady Williams és a Golden Delicius keresztezése, gyümölcsét a kereskedelmi forgalomban a rózsaszín ,Pink és a kiindulási fajta a Lady nevéből képezték, jól tárolható, különleges ízű,szinte kölni illatú.
Érésidő: október vége
Porzói: Gála, Granny Smith, Starkimson, Red Chief, Top Red
Csiki nyári alma
Csiki téli alma
Daru sóvári./ Daru alma, Sóvári, Szilágysági sóvári/
Érési ideje: Október-április, nagy, gyakran igen nagy gyümölcsű, kúpos gömbalakú. Héja szívós, sima, kissé zsíros tapintatú, eleinte hamvas, értével bágyadt citromsárga, napos oldalán sűrűbben szakadozott, sötétpiros csíkokkal ellátott,
Húsa a héj alatt sárgásfehér, belseje felé hófehér, finom roppanó, később omlós. A leve bő, cukros, igen kellemes üdítő borízű. Fája erőteljes növekedésű, edzett. A Tisza keleti partjain fekvő községekben emberemlékezet óta el van terjedve. Hazai fajta, eredetéről azonban közelebbit nem tudunk.
Porzói:Cox narancs renet’, ‘Golden Delicious’, ‘Jonathan’, ‘Starking Delicious’ és a ‘Téli arany parmen’.
Discovery
Régi angol fajta a Worcester Pearmaint véletlen magonca. Gyümölcse bőlevű, fűszeres, harsogó, ízében az eper is felfedezhető,1-2 hétig tárolható. Biotermesztésre alkalmas.
Érésidő: augusztus eleje
Porzói: részben öntermékeny, Jonathan, Golden
Earlygold/ Snygold/
Amerikai eredetű, a ‘Golden Delicious’ magonca. Érés ideje: augusztus eleje, közepe,
augusztus első vagy második dekádjában szedhető, érése nem elhúzódó. Gyümölcse középnagy, átlagosan 170g-os, kissé aszimmetrikus csonka kúp alakú. Színe a ‘Golden Delicious’-énél világosabb, kezdetben zöldessárga majd inkább fehéressárga. Íze mérsékelten savas, enyhe parfümös illattal kísért. Parásodásra, hullásra nem hajlamos. Csak átmenetileg tárolható.
Porzói:részben öntermékeny, Gala, Idared
Elstar
Fotó Nébih
A ‘Golden Delicious’ és az ‘Ingrid Marie’ származó fajta. A ‘Red Elstar’ gyümölcsei egy héttel korábban kezdenek színeződni az alapfajtánál és éretten sötétebb pirosak annál. Gyümölcse középnagy vagy nagy, 160-240g tömegű. Húsa zöldessárga, közepesen kemény, lédús. Íze finom édeskés-savanykás, erősen aromás.
Szeptember elején szedhető. Közvetlenül a szürettől 5-6 hónapig fogyasztható.
Porzói: részben öntermékeny,Gála,Gloster,Idared,Granny Smith a Golden klónok, Jonathan klónok, Red Delicious, . Melrose, Cox Orange, James Grieve, Pilot, Pinova
Egri Piros
Eger környékén, Noszvaj községben fedezte fel Kovács Sándor Élénkpiros fedőszínű,120-150 gr nagyságú. Augusztus elején érik, hűtőházban novemberig tárolható. Húsa fehér, kemény állományú; íze kiváló, savas, kellemesen fűszeres. Gyümölcshullásra nem hajlamos.
Porzói:részben öntermékeny, ‘Asztraháni piros’, ‘Ceglédi piros’ ‘Éva’
Éva
Fotó Nébih
Magyar nemesítésű almafajta/ szelektálta Dániel Lajos/ Nyári érésű, július utolsó dekádjában – augusztus elején érik. Az egyik legjobb minőségű nyárialmánk, elsősorban friss fogyasztásra ajánlható. Gyümölcse kissé lapított gömb alakú, közepes méretű ,100 gr körüli, mélypiros, sárgás-fehér, tömött húsú. , ízletes Jonathan szerű édes-savas.
Porzói: Öntermékeny, de jól termékenyítik ‘Ceglédi piros’, ‘Egri piros’
Fahéj alma /Nyári csíkos fűszeres/
Magyar származású ,Augusztus legvégén érik, sokáig tárolható, héja fényes, kissé hamvas, sárga alapszínű kárminpirossal sűrűn csíkozott. Gyümölcs nagysága középnagy, szalmasárga, napos oldalon kárminpirossal sűrűn csíkozott, közben pirossal bemosva, zömök tojásdad vagy kúpos gömb alakú. Bőre finom, kissé hamvas, alapszíne zöldessárga, amely azonban csaknem egészen kárminpiros csíkozottságú. Gyümölcs húsa: sárgás, néha rozsdaszínű, porhanyó, leve cukros, gyengéden savanyú, igen kellemes fűszeres ízű.
Porzása: öntermékeny
Fertődi téli alma
Fotó Nébih
Magyar nemesítésű almafajta, id. Porpáczy A. állította elő az 1930-as években a ‘Jonathan’ és a ‘Török Bálint’ fajták keresztezésével. Kiválóan tárolható,
Gyümölcse középnagy – nagy méretű (150 g), gömbölyded, a csésze felé enyhén bordázott. Héja viaszos felületű, sárga alapszínű, éretten a napos oldalon pirossal csíkozott lesz. Húsa sárgásfehér színű, közepesen kemény; konzisztenciája jó, de túléretten kásásodásra hajlamos. Íze kellemesen fűszeres. Szeptember végén szedhető, októbertől márciusig fogyasztható. Egyszerű körülmények között (pincében, kamrában) is jól tárolható.. Termőképessége jó.
Porzói:Jonathan
Fehér Klára/Nyári üveg alma/
Érési idő: Július eleje, egyik legkorábban érő fajtánk. Közepes méretű/50-70 mm/, fehér húsú, kellemesen savanykás alma. zöldessárga, sárgára érik, túlérve áttetsző, gömbölyű. Gyümölcs húsa: fehér vagy halványsárga, bőlevű, savanykás, héja vékony és sima. Friss fogyasztásra ajánljuk.
Porzói:Golden Delicious, Jonathan, Arany parmen, Cox Orange
Florina
Fotó Nébih
Gyümölcse középnagy vagy nagy, 170-180g tömegű. Húsa sárgásfehér, kemény, roppanó. Íze édeskés, a cukor és a sav aránya harmonikus. Varasodás rezisztens hibrid fajta, biotermesztésre ajánlott.
Szeptember végén, október elején szüretelhető, Tavaszig tárolható.
Porzói: Gloster, Gala, Arany parmen, Reglindis, Reka, Golden Delicious, Granny Smith
Fuji
Japánban nemesítették.A Kiku 8,Fuji Azték piros változatok/Red Fuji/ Igen kései érésű, decembertől fogyasztható. Gyümölcse nagy, kb. 200g tömegű. Húsa kemény, íze enyhe savval kísérten dominálóan édeskés. Igen kései érésű, október végén, a Granny Smith után egy héttel szedhető. Fogyasztási minőségének eléréséhez tárolást igényel.
Porzói: Gala, Golden klónok, Granny Smith, Red Delicious, Redaphough
Freedom
Az USA-ban a előállított varasodás-rezisztens, igen ízletes őszi alma. Gyümölcse igen tetszetős, középnagy vagy nagy méretű (120-130 g, gömbölyded alakú; alapszíne fehéres-sárga, mely 80%-ban élénkpiros fedőszínnel csíkozott és bemosott. Húsa krémszínű, roppanó, ugyanakkor puha, enyhén savas, kellemes ízű.. Szeptember közepén érik asztali almának való,de ipari fölhasználásra is alkalmas. Varasodással szemben magas fokúan ellenálló; a lisztharmat csak enyhe mértékben – csupán a leveleket és nem a rügyeket – károsítja, továbbá elfogadhatóan rezisztens a baktériumos ágelhalással (Erwinia amylovora) szemben is.Biotermesztésre ajánlott.
Porzói:Jonathan,Elstar,Granny Smith,Cripps Pink,Antonovka
Gala/Mondial Gala/
A hazánkban kedvelt Gala fajtakör tagja. Gyümölcsei csíkosan pirosak, édeskés ízűek. Fája közepes, jól alakítható. Szedését augusztus végén lehet kezdeni.
Porzói: Braeburn, Elstar, Fuji, Gloster, Granny Smith, Idared, Jonathan klónok és a Redaphough, James Grieve, Cox Orange, Starking fajtakör ,Golden Delicious
Gala Must (Regal Prince)
Korai fajta, augusztus végén-szeptember elején érik. Piros, bemosódott színű változat.
Porzói: Braeburn, Fuji, Gloster, Granny Smith, Idared, Jonathan klónok, Red Delicious,Elstar, Starking fajtakör , Golden
Gala Fendeca/Új szelekció/
Teljesen körpiros Gala
Porzói: Braeburn, Fuji, Gloster, Granny Smith, Idared, Jonathan klónok, Red Delicious
Gala Fengal/Új szelekció/
Teljesen körpiros Gala
Porzói: Braeburn, Fuji, Gloster, Granny Smith, Idared, Jonathan klónok, Red Delicious , Evereste,
Gloster
Középnagy vagy nagy, 160-200g tömegű. Húsa jellegzetesen zöldesfehér, majd zöldessárga, nyomódásra nem érzékeny, íze enyhén savas, kellemes aromával kísért.
Szeptember végén-október elején szüretelhető, fogyasztási érettsége változatlan légterű hűtőtárolóban novembertől februárig, szabályozott légterű hűtőtárolóban május végéig kinyújtható.
Porzói: Gála, Elstar, Jonathan, Starking, Akane, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Pinova
Golden Delicious
Fotó Nébih
Gyümölcse középnagy vagy nagy, 140-180g tömegű. Húsa sárga, édes, enyhén savas, kissé illatos.
Szeptember végén-október elején szüretelhető. Fogyasztási érettségét röviddel a szüretet követő időszaktól decemberig, hűtőtárolóban kb. márciusig megőrzi.
Porzói: Braeburn, Elstar, Fuji, Gala, Gloster, Idared, Jonathan. Granny Smith, Gloster, Summerred, Ozark Gold, Red Delicious, Arany parmen, James Grieve, Discovery, Cox Orange, Gloster, Pilot
Golden rezisztens
Olasz fajta, biotermesztésre kiváló, varasodás, tűzelhalás és lisztharmat ellenálló.
Porzó: Evereste, Golden gem
Érésidő: október közepe
Gibson Golden
Fotó Nébih
Amerikai fajta,szeptember végén, október első napjaiban szüretelhető, tavaszig tárolható.
Gyümölcse egyöntetű, alakja, nagysága (130-150g) megegyezik a Golden Deliciouséval, de hozzá képest alig perzselődik.
Fája középerős növekedésű, az egyik legjobb termőképességű Golden változat. Túlterhelődési hajlama kisebb, metszéssel, ritkítással rendszeresen terem. Gazdasági értékét főleg a kevésbé perzselt gyümölcs adja.
Porzói:Starking,Starkimson ,Braeburn, Elstar, Fuji, Gala, Gloster, Idared, Jonathan. Granny Smith, Gloster, Summerred, Ozark Gold, Red Delicious, Arany parmen, James Grieve, Discovery, Cox Orange, Gloster, Pilot
Golden Li
Fotó Nébih
A ‘Golden Delicious kis koronájú, ezért gazdaságosan termeszthető fajta a ‘Golden Delicious’-nek egy Svájcban előállított, értékes változata. Gyümölcse közepes méretű (130-150 g), kiegyenlített. Héja sima, az alapfajtánál kevésbé parásodó, ugyanakkor tetszetős sárga színeződésű. A ‘Golden Delicious Li 85-50’ koronája az alapfajtáénál 30-45%-kal kisebb alapterületű, csüngő habitusú, ennek következtében a többi ‘Golden Delicious’-mutánsnál 20-30%-kal sűrűbbre ültethető.
Porzói: Braeburn, Elstar, Fuji, Gala, Gloster, Idared, Jonathan. Granny Smith, Gloster , Summerred, Ozark Gold, Red Delicious, Arany parmen, James Grieve, Discovery, Cox Orange, Gloster, Pilot, Starking,Starkimson
Golden Reinders
Gyümölcse középnagy vagy nagy, 150-190g tömegű. Húsa sárgás, édes, kissé illatos.
Érés ideje: Szeptember végén-október, elején szedhető. Fogyasztási érettségét röviddel a szüretet követő időszaktól decemberig, hűtőtárolóban hat hónapig megőrzi.
Porzói: Jonathan, Granny Smith, Gloster, Summerred, Ozark Gold, Red Delicious, Arany parmen, James Grieve, Discovery, Cox Orange, Gloster, Pilot, Starking,Starkimson
Goldenír/ Lysgolden/
‘Lysgolden’ fajtát a ‘Golden Delicious’ fajtából nemesítették ki Franciaországban. Optimális szedési ideje a ‘Golden Delicious’ után 5-10 nappal van, azaz október elejére esik. Gyakorlatilag egészen áprilisig veszteség nélkül tárolható. Gyümölcse 70-80 mm-es, az alapfajtáénál nagyobb, megnyúltabb, átlagos tömege 150-170 g. Színe éretten sárga, napos oldalát gyakran halványpiros fedőszín borítja. Héja sima tapintású. Különös jelentősége, hogy héjperzselődésre nem érzékeny. Fája az alapfajtánál erősebb növekedésű. Gazdasági értéke szép alakú és megjelenésű, perzselésmentes gyümölcseiben, későbbi szedési idejében és jó tárolhatóságában rejlik
Porzói : Braeburn, Elstar, Fuji, Gala, Gloster, Idared, Jonathan. Granny Smith, Gloster , Summerred, Ozark Gold, Red Delicious, Arany parmen, James Grieve, Discovery, Cox Orange, Gloster, Pilot, Starking,Starkimson
Granny Smith
Fotó Nébih
Gyümölcse középnagy (150-180 g) vagy nagy. húsa tömör, szilárd, íze mérsékelten savanykás. Gyümölcse élénkzöld, gömbölyded vagy hűvösebb termőhelyen csonka kúp alakú, szimmetrikus , húsa: kemény, roppanó, bőlevű, gyengén aromás, héja erősen viaszos, fehér paraszemölcsökkel. Október második dekádjának végén éri el az optimális szüreti érettséget. Fogyasztási érettsége kb. április végéig tart.
Porzói: Gloster, Idared, Braeburn, Fuji, Gala, Golden klónok, Jonathan klónok, Red Delicious Starking változatok, Spartan, Téli arany parmen, Téli banánalma,
Gravensteini/Gravensteini piros, Gravensteiner/
Fotó Nébih
Németország északi részéről származó régi, őszi almafajta, világfajta. Hazánkban augusztus végén – szeptemberben, nem egész éretten szüretelhető, és november végéig – decemberig tárolható Októbertől érő, nagy igen nagy (130 g), gyümölcse kálvilszerűen bordázott. Bőre finom zsíros tapintású, aranysárga alapszínű, napos oldalán pirossal csíkozott. Húsa fehér, nagyon bőlevű, íze kellemesen édes, kevésbé savas, aromás, illatos, kitűnő zamatú.
Porzói: csak két jó virágport adó fajtával együtt telepíthető. Jonathán, Téli arany parmen, Cox narancs renet, Asztraháni piros. Fehér Klára, James Grieve,
Húsvéti rozmaring/‘Honti alma’/
Fotó Nébih
Hazai eredetű téli almafajta, gyümölcse középnagy, 120-130g, zöldessárga, napos oldalán halványpiros pírral, kissé megnyúlt gömb alakú. Húsa zöldesfehér, kemény, íze enyhén savanykás. Jól szállítható, és házi körülmények között is jól tárolható. A tárolás során alakul ki kellemes zamata. Igénytelen, a betegségekkel szemben viszonylag ellenálló fajta.
Igen kései, október elején vagy közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható.
Porzása: öntermékeny
Idared ,Red Idared
Gyümölcse középnagy vagy nagy, 170-200g tömegű. Gyümölcse élénkpiros, fedőszínének tetszetőségét a viaszréteg javítja, lapított gömb alakú, finoman bordázott. Húsa fehéres vajszínű, bőlevű, kemény, roppanó, enyhén savanykás, zamata közepes, héja közepesen vastag. Tárolhatósága kiemelkedően jó.
Október elején érik, optimális fogyasztási érettségét csak 3-4 hónapos tárolás után éri el és akár a nyári hónapokig megtartja.
Porzói: részlegesen öntermékeny ,Golden , Jonathan klónok, Starking,Starkimson , Summerred,Gloster.
Jelova/Sárga szép virágú,Sárga bellefleur, Téli citromalma, Csörgő alma./
Az Egyesült Államok New Jersey államából származik. Nagy, vagy igen nagy gyümölcsei szabálytalan tojásdad alakúak, vékony bőrű, zsíros tapintású, érésével mind világosabb citromsárga, napos felén pirossal gyöngéden belehelt. Novembertől kezdve márciusig érik.
Húsa fehér, bőlevű, igen cukros, borízű, sajátosan markáns, igen kellemes, kicsit birsre emlékeztető fűszeres zamattal/ Bereczki Máté pomológus: ha telepítenék valamelyik fajtából almalé préseléséhez, alighanem ezt az almát választanám/Fája erőteljes, eléggé edzett, bőven termő
Porzói: Téli arany parmen alma, Jonathan alma, Cox narancs renet alma.
Jim Brian/ Early Smith./
Fotó Nébih
Dél-Afrikából származik, a Golden Delicious almaés a Granny Smith alma hibridje. Szeptember végén, október elején szüretelik.Gyümölcse közepes vagy nagy méretű, a Granny Smith almánál nagyobb, gömbölyded, fedőszíne zöld, ami idővel besárgul. Héja viaszos, közepes vastagságú,roppanó, tömör húsú, szilárd, savanykás édes ízű. A szállítást jól bírja.
Porzói: , Elstar, Fuji, Gala, Gloster, Idared, Jonathan. Granny Smith, Gloster , Summerred, Red Delicious fajtakör.Starking,Starkimson
Jerseymac
Fotó Nébih
Julyred hibridje, az USA-ban minősítették. Gyümölcse középnagy,140-150gr, lapított csonka kúp alakú, héja nagyon vastag, a felülete csaknem egészét borító bíborpiros fedőszínét erős hamvasság árnyékolja. Íze kellemes, savanykás-édes, bőlevű, határozott parfümös illattal fűszerezett. Termőre fordulása korai, termőképessége jó.
Porzói:Vista Bella,Summered,Mollies Delicius,Idared .
Julyred alma
Amerikai fajta, július harmadik-negyedik hetében elhúzódóan érik, jó minőségben csak 4-6 menetben szedhető. Gyümölcse középnagy, lapított gömb alakú, hamvassággal borított héja élénkpirossal mosott vagy csíkozott. Húsa középkemény, bőlevű, íze édes, parfümös illattal rendelkezik, a gyümölcsök hűtőtárolóban 3-4 hétig eltarthatók.
Porzói: Golden klónok, Idared, Jonathan klónok, Starking,Starkimson,Red Chief, Summerred,Mollies Delicious, Éva, Vista Bella , Prima
Jonager
Hazai nemesítésű fajta. Kovács Sándor nemesítette a Jonathan és az Egri piros almafajták keresztezésével. Augusztus első napjaiban érik.
Gyümölcse középnagy (140 g), gömb alakú, 70-100%-os felületen élénkpiros fedőszínnel borított.Íze kellemes édes-savas. Termőképessége jó. Lisztharmatra toleráns.
Porzói: Asztraháni piros,Ceglédi piros,Éva,Gloster,Starkimson,Starking
Jonagold
USA-ból származik, a Golden Delicious alma és Jonathan alma fajták keresztezésével állították elő.A Jonagold Újfehértón keletkezett piros rügy mutáci ója a Jonagold 12/1 Ny.
Fedőszíne élénkebb piros a gyümölcs nagy részén, erősebb csíkozottsággal. Fogyasztási érettségét, tárolástól függően 4-10 hónapig őrzi meg. : Gyümölcse nagy, 220-250g tömegű. Húsa világossárga, puha és olvadó, íze édes, kiváló. Szeptember végén-október, elején szüretelhető. Egy-két hónapos tárolás után már fogyasztható.
Triploid, két különböző porzót igényel
Porzói:Vista Bella,Gála,Elstar,Jonathán,Gloster,Red Rome,Idared ,Granny Smith,Starking,Starkimson. a Golden Delicious , Jerseymac, Julyred, Summerred , Cox Orange, r, Discovery, James Grieve, Goldparmäne. Jerseymac, Julyred, Vista Bella
Jonagored
Red Jonaprince/ Wilton’s Red Jonaprince/
Jelenleg, talán a legkedveltebb Jonagold mutáció. Rendszeresen és bőven terem. Korán szedhető, szeptember 3. harmadában, 90-95%-s élénk sötétvörös fedőszínnel. Héja nem túl viaszos, húsa kemény, jó cukor-sav arányokkal. Gyümölcse nagy, vagy nagyon nagy, enyhén megnyúlt gömb alakú. Hosszan tárolható ,fája erős növekedésű, nagy koronát nevel.
Triploid, két különböző porzót igényel
Porzói:Golden Reinders,Vista Bella,Gála,Elstar,Jonathán,Gloster,Red Rome,Idared ,Granny Smith,Starking,Starkimson. a Golden Delicious , Jerseymac, Julyred, Summerred , Cox Orange, Discovery, James Grieve,Arany parmen
Jászvadóka
A ‘Jászvadóka’ (vagy ‘Jász vadóka’) alma az Alföldről származó, kis gyümölcsű történelmi fajta.Ősszel érő a következő év nyaráig fogyasztható/ akár 1 évig eltartható/ rendkívül ellenálló fajta. Héja: vastag, száraz tapintású, citromsárga színű, napos oldalán pirossal befutott.Húsa: sárgásfehér, finom tömött, roppanó, kellemesen fűszeres
Elég korán termőre fordul és igen bőven terem.Biotermesztésre ajánlott.
Porzói: öntermékeny
Jonathan
Amerikában bukkantak rá, az egész világon elterjedt.Szeptember végétől egészen október végéig szedik. Gyümölcse kis méretű, tetszetős színű és alakú, kellemes zamatú, bő levű,rendszeresen és bőven terem.
Porzói: Starking mutánsok, Idared, Gloster ,Red Rome Van Well, Akane, Elstar, Gala, Golden klónok, Granny Smith,Téli arany parmen,Sárga szépvirágú
Jonathán Csány 1
Korábban színeződő változat,a legkorábban értékesíthető Jonathan-klón, egykori csányi állami gazdaság munkatársai találták Csányban. Gyümölcse közepes méretű (130-140 g), intenzíven és korán színeződő, Jonathan típusú alma. A színeződés csíkosan indul, de szeptember elejére már csaknem egész felületet sötétpiros fedőszín borítja. A Jonathán M. 41 előtt már 1 héttel, augusztus végén – szeptember elején szüretelhető. Piros – bíborpiros fedőszíne mosott. Húsa tömött, kemény; íze a Jonathanéhoz hasonló. Akár 4-5 hónapon keresztül is jól tárolható. Termőképessége jó.
Porzói: Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Red Delicious. Starking változatai, Red Rome Van Well
Jonathan Naményi
Szeptember közepén érik, gyümölcsének teljes felülete sötétpiros ,színeződése intenzívebb.
Íze és zamata az alapfajtáéval azonos, termőképessége jó.
Porzói: Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Red Delicious.
Jonathan M. 40
Fajta a Jonathan hazai klónjai közül a legnagyobb gyümölcsű. A gyümölcsök színeződése jó, a fajta termőképessége az alapfajtáéval azonos.
Porzói: Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Red Delicious.
Jonathan M41
Fotó Nébih
Ezt a Jonathan változatot Máriapócsi Zöldmező Mg. TSz-ben találták. A Jonathan előtt 5–10 nappal szedhető. Gyümölcsméret 120-130g.Az alap Jonathannál 15%-kal kisebb korona, 10-17 %-kal nagyobb termőképesség Színe sötét piros, korán színeződik, teljesen befedi a gyümölcsöt:
Íze jellegzetes, savas. Szeptember elején kell szedni. Gyümölcse márciusig tárolható.
Porzói: Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Red Delicious,Starking mutánsok, Téli arany parmen
Jonathan Szatmárcsekei
Fotó Nébih
Dr. Szabó Tibor és Görög Erika szelektálta 1974-ben.Gyümölcse: 4-5 nappal a JonathanM.41 után szedhető. Alapszíne éretten sárga, a Jonathan M.41é zöldessárga. A fedőszín nagyobb mértékben borítja, mint az M. 41-ét. Héja sötétebb árnyalatúra színeződik. Tömege megegyezik a Jonathan M.41ével.Mintegy 10–%-kal sűrűbben célszerű ültetni, mint a Jonathan M. 41- Későbbi érésű, színesebb Jonathan változatként javasolható a telepítők számára.
Porzói: Golden Delicious Starking mutánsokkal, Idared, Gloster Red Rome Van Well
Watson Jonathan
Fotó Nébih
Gyümölcsméret 140-150g. 15-20 %-kal gyengébb növekedés, csaknem teljes felületű színborítottság.
Porzói: Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Red Delicious, Wellspur Delicious, Red Rome Van Well
Kecskeméti vajalma / Gyengehéjú vajalma, Keményhéjú vajalma/
Feltehetően Kecskemét határában kelt magról az alföldi szőlők között volt gyakori, Július közepétől érő, hengeres kúpos, vékony héjú, élénkpirossal csíkozott, fehér húsa a héj alatt rózsaszínben játszó, édes alma. Húsa puha, a héj alatt rózsaszínes, egyébként fehér. Íze édeskés, könnyű, puha, bőlevű, cukros. Gyenge homokon is megél, bőtermő.
Porzói: a Golden Deliciosus, a Jonathán, a Starking, és a Téli arany pármen.
Kecskeméti téli piros pogácsa
Október második felében szedhető – márciusig tárolható.Gyümölcse középnagy vagy nagy, kifejezetten lapos.Héja: sima, fényes, zsíros tapintású, egész felületén kárminpiros csíkokkal fedett.Húsa zöldesfehér, tömött, kemény, nagyon bőlevű, borízű, éretten puha, omlós.
Porzói: Téli arany parmen és a Jonathán
Kenézi piros
A Felső-Tiszavidék szülötte.Október elején szedhető – februárig eltartható.Gyümölcse: középnagy, lapított gömb.Héja: sima, szívós, fényes, zöldessárga, napos oldalon sötétpirossal bemosott, szakadozottan csíkos.Húsa: fehér, finom, tömött, roppanó, bőlevű, kissé savas
Fája: középerős növekedésű, hosszúra metszendőPorzói: Téli arany parmen és a Jonathán
Kovács Sándor állította elő az Egri piros és a Jonathan almafajták hibridizációjával.
Szeptember végén egy menetben szedhető. Gyümölcse középnagy, sötét bordó, hamvas, február végéig fogyasztható. Húsa kellemesen savas,rendszeresen terem. Gyümölcse középnagy (160-180 g), lapított gömb alakú, felülete erősen hamvas. A felület 80%-át élénkpiros, mosott fedőszín borítja. Húsa szilárd, nem puhuló, savas íze főként a kora téli időszakban kellemes.
Porzói: Golden és Jonathan
Kovauguszt
Fotó Nébih
1993-ban minősített új hazai fajta, Kovács Sándor nemesítette a Jonathan és az Egri piros almafajták hibridizációjával.
Augusztus végén-szeptember, elején érik, több menetben szedhető. Gyümölcse középnagy (170g), megnyúlt gömb alakú vagy hengeres. A felület 80%-át élénkpiros, enyhén csíkozott fedőszín borítja. Húsa szilárd, nem puhuló, savas ízű és kissé kásásodó. Egy-két hónapig jól tárolható.
Fája a közepesnél kissé erősebb növekedésű, koronája gömb alakú, ágrendszere laza. Termőképessége jó és rendszeres. Lisztharmattal szemben eléggé ellenálló, de a venturális varasodásra fogékony. A késő tavaszi fagyoknak nagyon jól ellenáll.
Porzói: Golden és Jonathan
Leánycsecsű alma
Kora tavaszig is jól eltartható fajta, gyümölcse középnagy vagy nagy, hosszúkás, igen tetszetős küllemű. Héja vékony, fénylő felületű, alig viaszos, inkább száraz tapintású. Húsa sárgásfehér, elég kemény, lassan utóérő, közepesen leves, borízű, kellemesen fűszeresen savanykás.
Érésideje: október
Porzói: Téli arany parmen, Jonathán
Londoni pepin
Angol fajta,gyümölcse középnagy vagy nagy. Húsa tömött, de bőlevű. Kissé savanykás, fűszeres zamattal és kellemes illattal társított íze alapján kiváló asztali almának tekinthető.
Igen későn, október második felében szedhető, novembertől márciusig fogyasztható.
Porzói: Téli arany parmen és a Jonathán
Mantet
Kanadai eredet, korai, nyári fajta. Egyik szülője a Mc Intos fajta,ízvilágát tőle kapta.Gyümölcse piros-narancs ,fényes , mélyvörös színű, nem túl nagy, enyhén bordázott.A gyümölcsök átlagos tömege 90- 130 gramm, hosszúkás, kerek és kúpos. Húsa fehér, nagyon lédús, és nagyon illatos,édes avas.
Porzói: öntermékeny
Mc Intos
A ‘McIntosh’ egy étkezési- és főző-almafajta, melyet John McIntosh kanadai farmer fedezett fel az 1820-as években.Nagyon jó a hidegtűrése, nálunk őszi almának számít. Gyümölcsének átlagos mérete középnagy, kissé változó nagyságban; átlagos tömege 130 g. Héjának alapszíne zöldes, melyet nagy arányban sötét- vagy karmazsin- (lilás)piros csíkozott fedőszín borít. Roppanó húsa hófehér,bőlevű. Bár akár januárig is eltartható, íze a tárolás során gyorsan elveszítheti sajátos jellegét, igaz, ezután is élvezhető marad.Belőle nemesítették az Enterprise ,Mantet fajtát.
Érési ideje augusztus végére, szeptember elejére esik.
Porzói: ‘Golden Delicious’, ‘Idared’ és a ‘Jonathán M 41.’
Masánszky alma/Edelborsdorfer/
Származása: Szászország, Meissen melletti Borsdorf. Érési ideje: Október.
Gyümölcse sima, fénylő, héja zöldesfehér, majd aranysárga, napos oldalon pirossal mosott. Húsa fehér vagy sárgásfehér, finom, roppanó, édes borízű, kellemes fűszeres zamatú.
Porzói:Gravensteiner
Mollies Delicius
Fotó Nébih
Gyümölcse nagy, 200-220g tömegű. Húsa közepesen kemény kellemes ízű.
Augusztus utolsó dekádjában több menetben szüretelhető, azonnal fogyasztható és három hónapig jól tárolható.
Porzói:Vista Bella,Summered,Akane, Éva, Ozark Gold
Mutsu
Igen nagy, 230-250g tömegű. Húsa sárgásfehér, íze harmonikus, cukor/sav aránya kedvező, üde, kellemes, fűszeres zamattal kísért.Október első dekádjában szüretelhető, amikor a színe világoszölddé változik. Fogyasztási minőségének eléréséhez hűtőtárolást igényel, kb. áprilisig fogyasztható.
Triploid,két porzó szükséges
Porzói:Golden,Akane,Elstar,Jonathan,Gloster,Starking típusok,Idared,Red Rome,Granny Smith
Muskotály renet
Normandiából származik , Októberben szedhető – februárig tárolható téli alma. Korán termőre forduló, bőtermő fajta. Héja: szívós, érdes tapintású, egész felületén pirosan csíkozott. Gyümölcsének húsa sárgásfehér, finom, tömött, értével omlós. Leve kevés, cukros, igen kellemes, fűszeres, muskotályos ízű, edzett fajta,kiváló almabor alapanyag.Biotermesztére ajánlott.Jó pollenadó.
Porzói: Téli arany parmen
Nemes sóvári
A Felső-Tiszavidékről származik szeptember végétől szedhető – áprilisig fogyasztható
Gyümölcse közepesnél nagyobb, kerekded hengeres. Héja viaszsárga alapszíne halványpirossal mosott szép hamvas, sima, liláspiros csíkozású. Húsa hófehér a héj alatt pirosba játszó, kitűnő zamatú kellemesen illatos, roppanós, olvadó. Bőven terem igénytelen, ellenálló, jó alkalmazkodó képességű fajta. Biotermesztésre ajánlott.Porzói:Triploid, ezért két porzófajtát igényel. ‘Cox narancs renet’, ‘Golden Delicious’, ‘Jonathan’, ‘Starking Delicious’ ,’Téli arany parmen’.
Nyári fontos/Rétes alma, Fontos alma, Tükör alma/
Gyümölcse nagy vagy igen nagy, 240g tömegű. Felülete fényes és sima. Húsa kemény, bőlevű, íze erősen savas. Piros színű változata is létezik. Augusztus első és harmadik dekádja között elhúzódóan érik, négy-öt menetben szedendő.
Porzói: öntermékeny, Egri piros, Jonathán
Nyári csíkos fűszeres/ Fahéj alma/
Magyar származású ,Augusztus legvégén érik, sokáig tárolható, héja fényes, kissé hamvas, sárga alapszínű kárminpirossal sűrűn csíkozott. Gyümölcs nagysága középnagy, szalmasárga, napos oldalon kárminpirossal sűrűn csíkozott, közben pirossal bemosva, zömök tojásdad vagy kúpos gömb alakú. Bőre finom, kissé ham-
vas, alapszíne zöldessárga, amely azonban csaknem egé
szen kárminpiros csíkozottságú. Gyümölcs húsa: sárgás, néha rozsdaszínű, porhanyó, leve cukros, gyengéden savanyú, igen kellemes fűszeres ízű.
Porzása: öntermékeny, Cox narancs renet, Téli arany parmen
Nyári piros kálvil
1670 óta ismert fajta ,június végétől augusztus elejéig érik.Gyümölcse középnagy, tompán kúpos.Héja vastag, szívós, kissé zsíros, a fán hamvas, napos oldalon sötétpirossal szakadozott sávok és csíkok fedik.Húsa fehér, a bőr alatt rózsaszínes, igen finom, bőlevű, cukros, gyöngéden savas, porhanyó, néha eper- vagy málnaízű,eper illatú.
Porzói: Cox narancs renet, Egri piros
Nyári zamatos
A Nyári zamatos alma hazai nemesítésű, Kovács Sándor állította elő a Jonathan és az Egri piros almafajták keresztezésével. Augusztus második hetében érik. Gyümölcse középnagy/110-120 gr/ amelyet csaknem teljes felületén élénkpiros fedőszín borít.. Húsa kemény kellemesen savas ízű. Augusztus második hetében érik.Biotermesztésre ajánlott.
Porzói: Jonathan és Téli arany parmen.
Nyári üveg alma/ Fehér Klára/
Érési idő: Július eleje, egyik legkorábban érő fajtánk. Közepes méretű/50-70 mm/, fehér húsú, kellemesen savanykás alma. zöldessárga, sárgára érik, túlérve áttetsző, gömbölyű. Gyümölcs húsa: fehér vagy halványsárga, bőlevű, savanykás, héja vékony és sima. Friss fogyasztásra ajánljuk.
Porzói:Golden delicious, Jonathan, Arany parmen, Cox Orange
Oszlop alma
Fotó Nébih
Karcsú, oszlopos növekedésű, házikerti célra alkalmas gyümölcsfák. Tavaszi virágzásuk egyszerűen gyönyörű. Gyümölcse kúpos, gömbölyded alakú, piros. Csúcsi növekedésűek, támrendszert, metszést nem igényel, hajlamos az alternanciára / nem egyenletes a termésük, egyik évben sokat, a másikban keveset teremnek/.
Porzói:öntermékeny
Ozark Gold
Fotó Nébih
Ozark Gold’ almafajtát az USA-beli Missouri államban mutatták be 1970-ben. Egyik szülőfajtája a Golden Delicious, a másik a Jonathan. Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű, édes illatú, alakja gömbölyded, hengeresen kissé megnyúlt. Héja éretten világossárga színű lesz. Viaszréteg borítja, amely áttetszőnek tűnik. Az alma napos oldalán rózsaszín elszíneződés jelenik meg. Húsa roppanó, bőlevű, íze közepes, édeskés – de nem határozottan édes -, savanykás jelleggel; limonádéra és vaníliára, illetve körtére emlékeztető íz-tónussal. Cukortartalma alacsony. Ízének általános jellege enyhe, nem olyan határozott, mint a szülőfajta ‘Golden Delicious’-é. Érési ideje augusztus vége – szeptember eleje.
Porzói: Mollie’s Delicious, Starkrimson, Golden Delicious fajtakör, Granny Smith.
Pamuk alma
Igen elterjedt nyári alma fajta volt,héja zsíros tapintású, bágyadtan fénylő, az érés elején még világoszöld, de éretten már sárgászöld vagy zöldessárga, a napos oldalán halovány pirossal belehelt, és csak kevésbé élénk piros, szakadozott csíkokkal és pettyekkel tarkázott. A gyümölcshús fehér vagy sárgásba játszó fehér, finom, könnyű és puha, bőlevű, édessége gyöngéd savannyal emelt, enyhén illatos, és a fán hagyva, teljes érettségében igen kellemes ízű.
Porzói: Cox narancs renet, Jonathan, Téli arany parmen
Parker pepin /Bőralma ,Kormos alma /
Fotó Nébih
Angliai eredetű, régi, a XVII. szd. végéről származó, jó termőképességgel rendelkezik.Gyümölcse kis-közepes (100 g), lapított gömb alakú. Héja vékony, száraz tapintású, parás-érdes felületű (ezért nevezik bőralmának), amely éretten citromsárga alapszínen a napos oldalán sárgás-rozsdabarna fedőszínnel borítottá válik. Néha enyhe pír is megjelenik a gyümölcsökön. Gyümölcsének húsa zöldes-sárgásfehér színű, roppanó, de finom állományú, íze jellegzetesen-kellemesen savanykás, fűszeres-zamatos. A savanyú almák közé tartozik. Elég bőlevű, borízű. Október második felében szedhető, novembertől márciusig fogyasztható.
Porzói: Sárga szépvirágú, Cox narancs renet,Jonathan, Fehér Klára
Pirtóspur Delicius
Fotó Nébih
Gyümölcse nagy vagy igen nagy/150-170g/a Starkingéhoz hasonló, íze édes, kevéssé savas, kellemes zamatú. Október elején szüretelhető, késő tavaszig eltartható. Termőképessége jobb, mint a Starkingé.
Porzói:Summered, Elstar, Fuji, Gala, Golden Delicious változatok, Granny Smith, Idared , Jonathan klónok.
Pónyik
Erdélyből származik Október elejétől – tavaszig fogyasztható,
nagyon nagygyümölcsű, erősen lapított gömb.
Héja vastag, sima, citromsárga, napos oldalon kissé narancssárgaHúsa: sárgásfehér, olvadó, cukrosan savanykás, finom fűszeres , bőven terem.
Porzói: Cox narancs renet, Jonathan, Téli arany parmen
Redaphough/Redwinter/
Amerikai nemesítésű, közepes méretű, jól tárolható téli alma, Gyümölcse fekete –bordóra színesedik, hófehér húsú, rendkívül kemény, enyhén savas ízű.
Érési ideje: október közepe
Porzói: Granny Smith, Gála, Golden, Jonathan
Sampion
Fotó Nébih
Csehországban nemesített fajta a Golden Delicious és a Cox narancs renet almafajták keresztezésével. Hazánkban szeptember közepén egy vagy két menetben szedhető. Gyümölcse középnagy, gömbölyded, vagy hordó alakú. Gyümölcse októbertől februárig fogyasztható.. Héja sima, alapszíne zöldessárga, kárminpiros fedőszíne részben csíkozottan, részben mosottan a gyümölcsfelület több mint 60%-át beborítja, amelyen jól láthatók a jellegzetes fehér lenticellák. Húsa sárgás vagy krémszínű, omlós, harmónikusan édes-savas ízű.
Porzói: Golden Delicious, Jonathan , Gloster, Idared.
Sárga szépvirágú/ Jelova,Sárga bellefleur, Téli citromalma, Csörgő alma./
Az Egyesült Államok New Jersey államából származik. Nagy, vagy igen nagy gyümölcsei szabálytalan tojásdad alakúak, vékony bőrű, zsíros tapintású, érésével mind világosabb citromsárga, napos felén pirossal gyöngéden belehelt. Novembertől kezdve márciusig érik.
Húsa fehér, bőlevű, igen cukros, borízű, sajátosan markáns, igen kellemes, kicsit birsre emlékeztető fűszeres zamattal/ Bereczki Máté pomológus: ha telepítenék valamelyik fajtából almalé préseléséhez, alighanem ezt az almát választanám/Fája erőteljes, eléggé edzett, bőven termő
Porzói: Téli arany parmen alma, Jonathan alma, Cox narancs renet alma.
Simonffy piros
Szeptember végétől szedhető – májusig eltartható, alapszíne sárga és egész felülete sötétpirossal van befestve, ledörzsölve ragyogó fényes sötétpiros, majdnem feketés. Középnagy gyümölcse fehér vagy zöldesfehér, a bőr alatt sokszor pirosba játszó, finom, pezsgő, tömött, bőlevű, igen cukros, finom savval emelt, igen kellemes, fűszeres ízű .
Porzói: Cox narancs renet
Summered
A Summerred fajtát Kanadában hozták létre 1961-ben a McIntosh és a Golden Delicious fajták keresztezésével. Gyümölcse középnagy, 170g , megnyúlt csonkakúp alakú, élénkpiros színű. A Summerred gyümölcshúsa a többi nyári almához képest szilárdabb, a szállítást is jobban tűri, mint társai. Íze enyhén savanykás. Augusztus közepétől kezdve 2-3 héten keresztül érik. A Summerred fajtájú alma körülbelül október közepéig tárolható megfelelő, hűtött körülmények között.
Porzói:Vista Bella,Jonathán,Mollies Delicius,Elstar,Gloster,Idared,Starking
Sikulai /Kárpátalja szépe, Seklerapfel, Székely alma/
Régi magyar fajta, a Fehér-Kőrösök vidékéről származik. Érési ideje: Szeptember vége, október eleje, decembertől áprilisig fogyasztható. Gyümölcse: Középnagy vagy nagy, lapított gömb alakú, ki-egyenlítetlen és gyakran részaránytalan. Héja kevéssé fényes, értévelaranysárga, melyet majdnem teljesen eltakarnak a sötétbordó csíkok. Húsa zöldesfehér, tömör, gyengén leves, savas-édes, kissé fanyar, enyhe finom aromávalFája korán termőre fordul, bőven terem. Középidőben virágzik. Betegségeknek, kártevőknek ellenáll.
Porzói:
Sándor cár
Augusztus közepétől szedhető – novemberig fogyasztható rétesalma.Gyümölcse nagy vagy igen nagy, szelíden bordázott kúpos gömb.Héja sima, zsíros tapintású, hamvas, zöldes-szalmasárga, kárminpiros szakadozott csíkokkalHúsa fehér, porhanyós, bőlevű, cukros, fűszeres
Porzói:
Snygold/ Earlygold/
Amerikai eredetű, a ‘Golden Delicious’ magonca. Érés ideje: augusztus eleje, közepe,
augusztus első vagy második dekádjában szedhető, érése nem elhúzódó. Gyümölcse középnagy, átlagosan 170g-os, kissé aszimmetrikus csonka kúp alakú. Színe a ‘Golden Delicious’-énél világosabb, kezdetben zöldessárga majd inkább fehéressárga. Íze mérsékelten savas, enyhe parfümös illattal kísért. Parásodásra, hullásra nem hajlamos. Csak átmenetileg tárolható.
Porzói: Gala, Idared, Mollies Delicious, , Elstar , Golden Delicious, Granny Smith ,Téli arany parmen
Summered
Fotó Nébih
A Summerred fajtát Kanadában hozták létre 1961-ben a McIntosh és a Golden Delicious fajták keresztezésével. Gyümölcse középnagy, 170g , megnyúlt csonkakúp alakú, élénkpiros színű. A Summerred gyümölcshúsa a többi nyári almához képest szilárdabb, a szállítást is jobban tűri, mint társai. Íze enyhén savanykás. Augusztus közepétől kezdve 2-3 héten keresztül érik. A Summerred fajtájú alma körülbelül október közepéig tárolható megfelelő, hűtött körülmények között.
Porzói:Vista Bella,Jonathán,Mollies Delicius,Elstar,Gloster,Idared,Starking,Éva, , Jerseymac,
Starking Nm. 251
Fotó Nébih
Későn fordul termőre, termőképessége jó. Húsa kemény, sárgásfehér színű, kemény, tömör, nem túl leveses, erősen illatos, igen édeskés, valamint alacsony sav tartalmú, a tárolás során kásásodó. Gyümölcse tetszetős, bordó-piros, sötétpirossal csíkozott középnagy-nagy 150-170g tömegű.
Szeptember végétől szedhető, novembertől márciusig fogyasztható.
Porzói:Summered,Elstar,Gála,Jonathán,Golden, Idared,Red Rome,Breaburn,
Starkrimson Delicious
A Red Delicious’-fajtakörbe tartozó, a ‘Starking Delicious’-hoz hasonló, de annál sötétebb és hosszúkásabb alakú alma. ‘Starking Delicious’-jellegű spur /30–50%-kal kisebb koronát nevel/. Gyümölcse megnyúlt kúp alakú, középnagy, vállas, intenzív sötétbordó ill. lilás (mosott) fedőszínű. Héja vastag, húsa zöldes- vagy sárgásfehér, tömött, roppanó, lédús; íze kellemesen édeskés – aromás, a sárgadinnyére emlékeztető ízű . A gyümölcs tömege átlagosan 134 g. Szeptember végén – október elején, mintegy 8-10 nappal a ‘Starking’ után érik.
Porzói:’Golden Spur’, ‘Golden Delicious’, ‘Jonathan’ ‘Jonadel’.
Staymared
Fotó Nébih
Az amerikai Virginia államban a ‘Stayman Winesap’ fajta rügymutációjaként 1926-ban keletkezett téli almafajta. Gyümölcse középnagy méretű, lapított, kissé kúp alakú. Héja vastag, kissé viaszos. Húsa zöldesfehér, félkemény, éretten kásásodik, íze savas-édes..Érési ideje október közepére – második felére esik, tárolás után decembertől áprilisig fogyasztják. Nagyon jól szállítható és igénytelen körülmények között is igen jól és hosszú ideig tárolható. Jó virágport adó fajta.Biotermesztésre ajánlott.
Porzói: ‘Idared’, ‘Jonathan’,’Starking Delicious’.
Téli arany parmen
Fotó Nébih
Valószínűleg az 1800-as években Franciaországban keletkezett magonc, világszerte elterjedt.Gyümölcse augusztus végén–szeptember elején szedhető,középnagy, tompa kúppalakú. Érése elhúzódó, héja sárga alapszínű, teljes érésben narancssárga és narancspiros fedőszínnel csíkozott. Januárig tárolható, jó termőképességű. Alternanciárahajlamos. A szárazságot nehezen tűri.
Porzói Porzói:Sárga szépvirágú, Cox narancs renet,Jonathan, Fehér Klára
Téli banán
Fotó Nébih
Termőképessége jó, termőhely iránt nem igényes, szeptember végén, október elején szedhető, áprilisig fogyasztható.Gyümölcse középnagy vagy nagy, gömb alakú. Héja enyhén viaszos, sárga alapszínen kárminpirossal bemosott a napos oldalon. Húsa kemény, íze harmonikusan édes-savanyú.
Porzói: ‘Golden Delicious’, ‘Idared’, ‘Jonathan’
Téli fehér kálvil
Októberben szedhető- áprilisig eltartható.Gyümölcse nagy vagy igen nagy, erősen bordás, tompa kúp,héja: sima, zsíros tapintású. fehérhamvas, szalmasárga, némi halványpirossal belehelve.Húsa sárgásfehér, finoman tömött, olvadó, bőlevű, zamatos, málnára emlékeztető.
Porzói:Cox narancs renet, Golden Delicious
Téli fehér tafota/Viasz alma/
Először 1884-ben számoltak be róla. Gyümölcse közepes méretű, sárgásfehér, viaszos héjú, fehér húsú, savanykás-édes, enyhén fűszeres zamatú, kellemes illatú, téli almafajta. Házi körülmények között márciusig tárolható.
Érésidő:Október közepe
Porzói: Téli arany parmen, Cox narancs renet, Ananász renet
Téli piros pogácsa
Október második felében szedhető – márciusig tárolható.Gyümölcse középnagy vagy nagy, kifejezetten lapos.Héja: sima, fényes, zsíros tapintású, egész felületén kárminpiros csíkokkal fedett.Húsa zöldesfehér, tömött, kemény, nagyon bőlevű, borízű, éretten puha, omlós.
Porzói: Téli arany parmen és a Jonathán
Tordai piros Kálvil
Későn fordul termőre, de akkor rendszeresen és bőven terem, Érése szeptember vége – október eleje,Gyümölcse középnagy vagy kicsi. Alakja változó, kúpos gömb, majd szabálytalanul tojásdad vagy hengeres gömb. Héja vékony, sima tapintású, fényes zöldessárga alapszínnel, melyet egyenletes sötétpiros fedőszín borít. Húsa sárgába játszó fehér. Tömött, roppanó, bőlevű, édes és gyengén savas, igen kellemes, élénk eperillatú és fűszeres ízű.Jó pollenadó
Porzói:Cox narancs renet,Jonathan,Egri piros
Tenroy/Royal Gála/
Gyümölcse középnagy, 150-170g. Kemény, de finom szövetű, dominálóan édes ízű, aromás alma. Az alap Gála fajtánál pirosabb. Szeptember elején szedhető, a gyümölcsök szedéstől kb. 3-4 hónapig fogyaszthatók.
Porzói:Ozark Gold, Elstar, Braeburn, Fuji, Redaphough, Red Delicious Golden ,Delicious.
Tombácz alma
Véletlen magonc,jól tárolható,gyümölcse közepesen nagy,vastag héjú,kemény húsú,éretten kásás. Biotermesztésre ajánlható.
Érésidő :augusztus közepe
Porzói:részben öntermékeny, Jonathan,Golden
Red Elstar
A ‘Golden Delicious’ és az ‘Ingrid Marie’ keresztezéséből származó fajta. A ‘Red Elstar’ gyümölcsei egy héttel korábban kezdenek színeződni az alapfajtánál és éretten sötétebb pirosak annál. Gyümölcse középnagy vagy nagy, 160-240g tömegű. Húsa zöldessárga, közepesen kemény, lédús. Íze finom édeskés-savanykás, erősen aromás. Szeptember elején szedhető. Közvetlenül a szürettől 5-6 hónapig fogyasztható.
Porzói:Gála,Gloster,Idared,Granny Smith a Golden klónok, Jonathan klónok, Red Delicious.
Red Rome Van Well
Fotó Nébih
Gyümölcse középnagy, 150-200g tömegű. Húsa tömött, lédús, enyhén savanykás, zamatos, aszalás után is zamatos marad.
Október első felében szüretelhető, márciusig tárolható. A szállítást és az árúvá készítést jól bírja.
Porzói:Gála,Elstar,Jonathan,Golden,Gloster Granny Smith, Starking , Sampion
Redaphough/Redwinter/
Gyümölcse középnagy, lapított, kemény húsú, nem puhuló, nem barnuló, savanykás. Héjja sötétbordó szinte feketéspiros.Október végétől szedhető. A húsa hófehér, rendkívül kemény és savas. A termés jól tárolható a tavasz végéig.
Porzói: Granny Smith, Gala típusok, Golden és Jonathan.
Red Jonaprince
Jelenleg, talán a legkedveltebb Jonagold mutáció. Rendszeresen és bőven terem. Korán szedhető, szeptember 3. harmadában, 90-95%-s élénk sötétvörös fedőszínnel. Héja nem túl viaszos, húsa kemény, jó cukor-sav arányokkal. Gyümölcse nagy, vagy nagyon nagy, enyhén megnyúlt gömb alakú. Hosszan tárolható ,fája erős növekedésű, nagy koronát nevel.
Triploid, két különböző porzót igényel
Porzói:Golden Reinders,Vista Bella,Gála,Elstar,Jonathán,Gloster,Red Rome,Idared ,Granny Smith,Starking,Starkimson. a Golden Delicious , Jerseymac, Julyred, Summerred , Cox Orange, Discovery, James Grieve,Arany parmen
Redchief Delicious/ Campbell Delicius/
A Starkrimson Delicious rügymutánsaként a Washington állambeli Othello-ban Fred Campbell szelektálta .Tipikus Red Delicious alakú változat. Fedőszíne mosott és csíkozott. Korán , sötépirosra színeződik,A hűtőtárolás során gyümölcsei kisebb mértékben romlottak, mint a Starkrimsoné. A tárolóban is megtartja előnyös színét.
Porzói: Elstar, Fuji, Gala, Golden Delicious változatok, Granny Smith, Idared , Jonathan klónok.
Vasalma
Gyümölcse utóérő ,nagyméretű, lapos, általában fanyar ízű, zöldes alapszínén napsütötte oldalán pirosan mosott. Nagyon bőtermő, ecetnek, pálinkának, takarmánynak használták. Fája hatalmas. Októberben szedhető, olykor két télig is eláll.
Porzói: öntermékeny
Véralma
A véralma véletlen keresztezés „terméke”, sok változata ismert. Ágai enyhén vöröses színűek, a tavaszi levelek is rózsaszínűek. A gyümölcs húsa a héj alatt pirosas, íze édes, édes-savanykás, magas vas és antioxidáns tartalommal.
Érése: szeptember közepe-vége
Porzói:öntermékeny
Vista Bella
Fotó Nébih
A Vista Bella egy 1944-ben felfedezett, ízletes fajta, amely a Julyred és egy másik amerikai fajta keresztezéséből származik. Másodikként érik a korai/nyári almák közül, érési ideje július közepére tehető. Gyümölcse középnagy méretű,140 gr tömegű, gyümölcsöket terem. Húsa, középkemény, sárgásfehér, bőlevű, kellemes, ízű, színe piros, liláspiros. Héja hamvas, íze se nem savanyú, se nem édes, pont ideális, és igen bőségesen terem.
Porzói:Idared,McIntosh,Julyred,Jerseymac , Mollies Delicious, Summerred, Nyári zamatos , Prima.
Wellspur Delicius
Fotó Nébih
A Wellspur Delicious fajta a Starking Delicious 1952-ben, az USA-ban felfedezett rügymutációja. Gyümölcse középnagy vagy nagy (170-200 g), sötétpiros, bordázott, megnyúlt alakú. Íze édeskés. Érési ideje szeptember vége – október eleje.
Porzói: Golden, Idared. Jonathán, Glosters, Red Rom Van Well
Zelíz alma/ Ziriz alma, Ziliz alma, Iris alma./
Az alföldön, Szeged, Cegléd, Kecskemét vidékén volt gyakori. téli almafajta, októberben szüretelik, és októbertől március végéig fogyasztható. Gyümölcse kúpos tojásdad alakú, héja vékony, zsíros tapintású, szalmasárga alapszínnel, aminek a nap érte fele rámosott piros fedőszínű, amire sötétebb piros csíkozás, lángozás van festve. Húsa hófehér, bőlevű, aromás ízű. Bőtermő, betegségekre nem fogékony. Biotermesztésre ajánlott.
Porzói:részben öntermékeny,Téli arany parmen,Jonathan