Cseresznye
Már 2000 éve termesztenek cseresznyét Dél- Kelet Európában. Fényigényes, közepesen melegigényes. Rosszul tűri a nagy hőmérsékletingadozást. Mélyrétegű, jó vízgazdálkodású talajba való, gyökere levegőigényes, ezért a talajvíz szintje 3-4 m-nél ne legyen magasabb. Virágzáskor, terméskötődéskor, érés idején jelentős lehet a csapadék károkozása. A cseresznyefa vízigénye közepes, jó vízgazdálkodású talajon évi 500-600 mm csapadék mellett öntözés nélkül is eredményesen termeszthető. Termőhelyre igényes, mély, humuszos, közepesen laza talajokat kedveli.
Hagyományos alanyokon – vadcseresznye, sajmeggy – a fák10- 11. éves korban 4-6 méteres magasságot és 5-7 méteres szélességet érhetnek el ideális viszonyok között.
Aida/S6S12/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Igen bőtermő, gyümölcse nagy, 7-9 g tömegű, 27-29 mm átmérőjű. Gömb alakú, a kocsánynál kissé nyomott. A gyümölcshéj sötétbordó színű, fénylő, közepesen vastag. Húsa sötétpiros, kemény állományú. Íze kellemesen édes-savanykás. Magja kicsi, kocsánya középhosszú. Biotermesztésre ajánlott.
Érés ideje: Június 10-16 körül érik.
Porzói:6/66, Katalin, Van, Kavics, Sunburst, Stella, Vera, Paulus, Axel, Petrus
Annus
Képek forrása: Apostol János
Gyümölcs jellemzői: Igen bőtermő, gyümölcse közepesen nagy, 6-7 g tömegű, 23-24 mm átmérőjű. Alakja megnyúlt gömb, a bibepont környékén elkeskenyedő. Héja közepesen vastag, fényes, sötét bordópiros. Húsa sötétpiros, igen kemény. Íze kellemesen édes-savanykás. Kocsánya középhosszú, szárazon válik el a gyümölcstől.
Érés ideje: Június 8-10 körül, a Bigarreau Burlat után 8-10 nappal érik.
Porzói: Valerij Cskalov, Tünde, Petrus, Linda és a Katalin.
Alex/Axel/S3S3/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Korán fordul termőre, rendszeresen és igen bőven terem, gyümölcsei közepesen nagyok 24-25 mm átmérőjűek, 7-8 g tömegűek. Alakja kissé megnyúlt, vese alakú. Héjszíne középvörös, majd később a teljes érés idején sötét bordó. Húsa kemény, kissé ropogós, leveses, íze édes-savanykás. Magja kicsi. Kocsánya közepesen hosszú.
Érés ideje: Kései érésű (június vége – július eleje).
Porzói: Öntermékeny
Badacsonyi/Badacsonyi óriás//S-allélok S3S12/
Hazai, Badacsony-vidéki származású. Belke Tivadar, a keszthelyi Gazdasági Tanintézet főkertésze fedezte fel, 1869-ben. Valószínűleg a Germersdorfi óriás magonca. Július közepe táján érik, teljes érettségét elérve a gyümölcs aránylag sokáig eláll..
Nagy, vagy igen nagy gyümölcse elsőrendű, sőt kiválóan elsőrendű: úgy asztali, piaci és háztartási célokra. Gyümölcse tompa szívalakú,héja sötétpiros vagy pirosbarna, teljes értével majdnem fekete, bágyadtan fénylő. Húsa sötétpiros, vérszínű, elég bőlevű, tömött, kissé ropogós, kellemesen savanykás, édes, fűszeres ízű, kis kesernyés utóízzel. Magva aránylag kicsiny, lapított, tojásdadalakú. Magvaváló. Biotermesztésre ajánlott.
Porzói:Katalin,Stella,Hedelfingeni,Van
Bigarreau Burlat//S-allélok S3,S9/
Gyümölcs jellemzői: Termőképessége közepes, kedvező évjáratokban nagy, gyümölcse átlag 22-24 mm jó víz- és tápanyagellátottság esetén 24-26 mm átmérőjű. Átlagtömege 5-6 gramm. Széles tompa kúp alakú, a hasi varratnál lapított, enyhén kiemelkedő bordával, melynek vonalában a gyümölcs színe világosabb piros (világos sáv). Színe a fogyasztási érettség kezdetén piros, majd az érés előrehaladtával sötét bordóvá válik, héja fényes, vékony. Húsa tömött, közepesen kemény, ropogósba hajló. Íze kellemesen édes-savanykás. Kiváló minőségű étkezési gyümölcs. Kocsánya rövid vagy középhosszú. Magja kicsi, vagy közepesen nagy, félig- esetenként teljesen magvaváló. Érési idejénél fogva a cseresznyelégy nem károsítja.
Érés idő: Május végén-, június elején érik.
Porzói: Germersdorfi, Samba, Merchant, Lapins, Münchenbergi korai, Szomolyai fekete, Vera, Van,Valerij Cskalov,Stella
Bigarreau Moreau S3S9
Francia eredetű korai fajta, gyümölcse közép nagy/26 mm,7-8 gr/.Korai érése miatt a cseresznyelégy egyelőre nem károsítja.
Érésideje: június eleje, a Bigarreau Burlatot követi néhány nappal
Pollenadói: Lapins, Giorgia, Stella, Van.
Bigarreau Napoleon
Francia fajta, nagy gyümölccsel 26-28 mm, húsa kemény, lédús, elsősorban befőtt készítésre ajánlható /nem festi meg a levet/, de frissfogyasztásra is kiváló.
Érésidő: Június vége – Július eleje
Porzói:Bigarreau Burlat,Van ,Hedelfingeni, Stark Hardy Giant,
Bigarreau Reverchon/Édes csíkos cseresznye/
Francia fajta,fája szétterülő,gyümölcse kemény, ropogós, nagyon édes, magja kicsi. Jól szállítható.
Érésidő:június vége
Porzói:Hedelfingeni,Jaboulay,Bigarreau Burlat,Bigarreau Napoleon
Bing
Régi bevált amerikai fajta/1875 Oregon/ nagy gyümölcsű, lédús, ízletes, sokáig fán tartható.
Érésideje: június közepe
Porzói: Lapins, Stella, Van, Sam
Boambe de Cotnari/Borostyán cseresznye/
Romániai fajta. Gyümölcse június második felében érik, nagy méretű, alakja szív formájú, sárga alapszínű, piros árnyalatú a napos oldalán. Alkalmas mind a friss fogyasztásra és kompótok, dzsemek készítésére.
Porzói: Van, Stella, Germersdorfi
Carmen//S-allélok,S4,S5/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Bőtermő, korán termőre fordul, gyümölcse igen nagy, 8-11 g tömegű, 27-30 mm átmérőjű, nyomott gömb alakú. Héja fénylő bordópiros. Húsa sötétpiros, kemény állományú, kellemesen édes-savas ízű. Magja aránylag nagy. Kocsánya közepesnél hosszabb, vékony.
Érés ideje: Középkorai, a Bigarreau Burlat után egy héttel érik.
Porzói:Katalin, Germersdorfi 3,Sunburst,Sándor,Paulus,Techlovan,Giorgia,Kordia,Summit
Celeste/S1S4/
Kanadai nemesítésű, korai érésű fajta. Kanadában több évi megfigyelés alapján ez a fajta lett a legjobb korai cseresznyefajta. Kocsánya rövid, Van-szerű. Gyümölcse sötétpiros húsú, szilárd állományú, méretenagy, (10,7 g) Nagyon jó ízű, mérsékelten édes. Sok gombabetegségre toleráns a fajta.Biotermesztésre ajánlott.
Érése:június közepe,Bigarreau Burlat +12 nap
Porzói: Öntermékeny
Compact Stella R
Genetikailag gyengén növő,/maximum 2,5-3 méter/, gyorsan termőre forduló fajta. Ízében a Stella cseresznyével azonos, jó ízű ,édes gyümölcsű.
Érésideje: Június közepe, vége
Porzói: Öntermékeny
Disznódi fűszeres
Nagyszeben környékén volt elterjedve és valószínűleg Disznód községben keletkezett. Gyümölcse: Nagy vagy igen nagyméretű, teljes érésben sö-tét-piros, szinte fekete. Húsa sötét színű, lédús. Íze édes, kellemes fűszeres utóízzel. Fája: Nagy, koronája lehajló ágrendszerű, kúpos.
Termesztési jellemzők: Rendszeresen és bőven terem. Repe-désre nemhajlamos, a moníliának elég jól ellenál.Biotermesztásre ajánlott.
Érési idő: Június közepétől.
Porzói:Sunburst,Van,Germersdorfi
Early Korvik R /S2 S6/
Cseh eredetű fajta a Korvic /Kordia x Vic/ rügy mutációja / kivételesen aromás ízű cseresznye, a gyümölcs nagy 29-30mm,9-10.5g, szív alakú, kemény, lédús, sötétvörös színű. Az érett gyümölcs kivételesen hosszú ideig kibírja a fán, repedésre nem hajlamos, a hűtőtárolást is nagyon sokáig elviseli.
Érésideje: Kordia előtt 5 nappal a Bigarreau Burlat után 19 nappal
Porzói: Sylvia, Techlovan, Kordia, Bigarreau Burlat, Bigarreau Napóleon, Starking Hardy Giant, Vera, Cristiana, Justyna, Carmen, Vanda, Satin, Giorgia
Dönissens Gelbe Knorpelkirsche/S3S6/
Erős növekedési erélyű,sárga gyümölcsű,napol oldalán barnásvörös pírral.Gyümölcse átetsző,közepes méretű,enyhén savas , lédús,édes.Sárga gyümölcse miatt kicsi a madár kár.Biotermesztésre ajánlott.
Érése:június vége
Porzói:Hedelfingeni,Germersdorfi,. Sunburst, Summit, Schneiders Späte,
Early Korvik R /S2 S6/
Cseh eredetű fajta a Korvic /Kordia x Vic/ keresztezéséből,kivételesen aromás ízű cseresznye, a gyümölcs nagy 29-30mm,9-10.5g, szív alakú, kemény, lédús, sötétvörös színű. Az érett gyümölcs kivételesen hosszú ideig kibírja a fán, repedésre nem hajlamos, a hűtőtárolást is nagyon sokáig elviseli.
Érésideje: Kordia előtt 5 nappal a Bigarreau Burlat után 19 nappal
Porzói: Sylvia, Techlovan, Kordia, Bigarreau Burlat, Bigarreau Napóleon, Starking Hardy Giant, Vera, Cristiana, Justyna, Carmen, Vanda, Satin, Giorgia
Giorgia/S-allélok /S1,S13/
Közép korai érésű, középerős növekedésű, jó elágazódási hajlamú fajta. Közepes termőképességű, 26-28 mm-es, 7-9 g-os gyümölcsméret, sötétpiros szín, sárgás-rózsaszín-, közepesen kemény gyümölcshús jellemzi. Gyümölcse igen aromás, repedésre hajlamos.
Érés idő: június10- 15
Porzói: Bigarreau Burlat, Merchant, Sweetheart, Techlovan
Germersdorfi óriás/S3S12/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Gyümölcsei 7-10 g tömegűek, 24-27
mm átmérőjűek. A Germersdorfi 3-as és 45-ös klón gyümölcsei a fajtakörön belül a legnagyobbak. Íze már világos pirosan is kellemes édessavanykás, zamatos. Húsa magvaváló, halványpiros, kemény, roppanó, bőlevű.
Érés idő: A Germersdorfi fajtakör általában június 18- 25 között érik.
Porzói:Katalin,Stella, Hedelfingeni, Solymári gömbölyű, Van, Sam,Margit,Bigarreau Burlat.
Gyöngyösi szívcseresznye/Fekete váradi,Helyi fekete/
Gyöngyöstarján és Noszvaj között találták, Szomolyai fekete fajtakör tagja. Gyümölcse kicsi/5-6 gr/, esőben nem reped. Héja fényes ,feketés,bordópiros,íze nagyon kellemes,jó cukor-sav arányú,húsa félkemény dzsem készítésére is alkalmas.
Érése :középkorai,június közepe
Porzói: Münchebergi korai, Pomázi hosszúszárú, Bigarreau Burlat , Hedelfingeni óriás , Solymári gömbölyű , Van.
Ferrovia//S-allélok S3S12/
Származási hely: Olaszország, gyümölcse jó méretű, fényes vörös, kemény húsú, jó ízű, bőlevű.
Érése :június vége, a Bigareau Burlatot követi 23 nappal.
Porzói: Regina, Sunburst
Hedelfingeni óriás/S3S4/
Gyümölcs jellemzői: Kiváló termőképességű, gyümölcse nagy, átlagtömege 6-7 g tömegű, 22-24 mm átmérőjű megnyúlt szív vagy tojásdad alakú. Héja sötétvörös apró világospirossal pontozott, teljesen éretten feketés piros. Közepesen kemény húsa sötét kárminpiros, bőlevű, magvaváló. Íze éretten kellemesen édessavanykás, fűszeres zamatú. Az érés kezdetén kesernyés ízű, ezért szedésével meg kell várni a teljes érést. Kocsánya hosszú. Szárazon válik a kocsánytól. Géppel, lecsüngő koronája ellenére, jól betakarítható. Jól szállítható.
Érés ideje: Június végén érik.
Porzói: Germersdorfi , Solymári gömbölyű, Van, Stella, Katalin, Kavics, Stella, Sunburst, Dönissens Gelbe, Schneiders Späte, Regina
Karina S3S4
Német nemesítésű fajta, nagy termőképességű, gyümölcse/9,5gr,28mm/ sokáig a fán tartható, exportra alkalmas, húskeménysége nagyon jó, nem reped, íze édes, aromás. Fája erős növekedésű, jó elágazódási készségű, vékony ágrendszerű.
Érési ideje: július vége
Porzói: Kordia, Regina, Summit, Sam, Schneiders Spate Knorpelkirsche, Hedelfingeni, Sylvia, Celeste
Katalin/ S4S12/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Termőképessége igen jó, nagyon korán fordul termőre, gyümölcs átmérője 25-28 mm, tömege 8-10 g, kőmag aránya 4,8 %. Gyümölcse éretten sötét, bordó-piros, héja vastag. Húsa sötét-bordó, nagyon kemény, ropogós, festő. Alakja kissé nyújtott gömb. Íze enyhén savas-édes, harmonikus. Hosszú kocsányú. Teljes éretten szárazon válik, a kocsánytól, ezért gépi betakarításra a kissé csüngő ágrendszere ellenére alkalmas.
Érés ideje: Kései érésű (június vége- július eleje).
Porzói: Van, Germersdorfi , Hedelfingeni óriás, Kavics, Axel, Stella, Krupnoplodnaja, Linda,
Kavics/S3S4/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Közepes, változó termés, gyümölcse nagy 24-25 mm körüli, 6-7 g tömegű, igen mutatós, tompa szív alakú. Héjszíne sötétbordó, később fekete, erősen fénylő. Húsa rendkívül kemény (ennek köszönhető a neve), ennek ellenére repedésre nem hajlamos. Ütődésre nem érzékeny. Igen jó ízű. Moniliás rothadásra nem érzékeny, így hosszabb ideig is (1-2 hét) eltartható a fán minőségromlás nélkül. Magja közepesen nagy, kocsánya középhosszú és szárazon válik a kocsánytól. Hűtőben is hosszabb ideig tárolható. Rázógéppel jól szüretelhető és a szállítást is jól tűri.
Érés ideje: Június 3. dekádjának végén érik, általában a Hedelfingeni óriás fajta előtt 1-2 nappal.
Porzói: Germersdorfi, Hedelfingeni óriás, Stella, Katalin,
Kordia//S1S3/
Közép nagy gyümölcsű, 28-29 mm-es, 10-11 g-os fényes mélybordó,feketére érő ropogós, roppanva olvadó, bőlevű, nagyon kellemes, fűszeres aromájú, édes , repedésre nem hajlamos! Koronája csüngő ágrendszerű. Bőven terem.
Érés június vége, 24-25. héten érik. a Germersdorfi után
Porzói: Karina Regina,Skeena,Bigarreau Burlat Germersdorfi, Van, Linda, Sunburst, Summit, Schneiders Späte, Hedelfinger, Giorgia, Stella, Katalin,Carmen, Early Korvik,Tamara
Krupnoplodnaja/S3S9/
Gyümölcs jellemzői: Bőtermő, gyümölcse 25-28 mm átmérőjű, tömege 8 gramm körüli. Alakja a kocsány felől kissé lapított gömb. Héjszíne teljesen éretten sötét kármin piros, Bár már világos pirosan is fogyasztható, érdemes megvárni a teljes érését, mert íze ekkor kellemesen savanykás édes, zamatos. Húsa kemény, ezért repedésre kissé érzékeny. Magja kicsi. Kocsánya közepesnél kissé hosszabb, vékony és hajlékony.
Érés ideje: Közép-kései érésű (Június 25. körül érik).
Porzói: Vera, Linda, Van, Katalin, Kordia, Paulus, Carmen, Sunburst, Regina, Stella
Lambert S3S4
Régi amerikai fajta,gyümölcse közép nagy/7-8gr/zamatos, édes,jól szállítható,repedésre hajlamos.
Sok fajta pollenadója.
Érés ideje:június közepe
Porzói :Van,Stella,Lapins
Lapins S1S4
Kanadában nemesítették a Stella fajtából, az ország fő fajtája, gyümölcse ropogós zamatos.
Gyenge növekedésű kisebb térállásra/2,5m/is ültethető.
Érési ideje: június közepe
Porzói: öntermékeny
Linda/S3S12/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Termőre fordulása korai, termőképessége igen jó és rendszeres. Gyümölcse nagy, átlag 24 mm átmérőjű, átlag tömege 7,4g, kőmag aránya 4,8%. Alakja kissé megnyúlt, lekerekített vállú, hasi oldalán lapos. Bibepontja kicsi és csúcsosan kiemelkedik. Héja vastag, színe éretten bordópiros, hasi oldalán egy árnyalattal sötétebb. Húsa piros, kemény, durván rostos, egy kissé tapad a maghoz. Íze édes-savas, harmonikus. Magja nagy, sima, ovális. Kocsánya középhosszú. Éretten szárazon válik a kocsánytól, gépibetakarításra alkalmas. A gyümölcsök a fán minőségromlás nélkül 8-10 napig eltarthatók, így a Germersdorfi-val együtt is szüretelhető.
Érési ideje: a Germersdorfi óriás előtt néhány nappal, június végén érik.
Porzói: Solymári gömbölyű, Kordia, Germersdorfi óriás, Hedelfingeni óriás, Kavics, Stella, Axel
Margit/S4S12/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Közepes termőképességű kiváló gyümölcsminőségű magyar fajta, gyümölcse nagy, átlagos átmérője 24 mm, átlagtömege 7 gramm. Éretten bordópiros, a húsa sötétpiros, ropogós, a Bigarreau Burlatnál jóval keményebb, lédús, festőlevű, magvaváló, lapított gömb alakú. Íze jellegzetesen zamatosan édes-savas, Germersdorfi jellegű. Kocsánya középhosszú.
Érés ideje: A Bigarreau Burlat után, a Germersdorfi óriás fajta előtt 8-10 nappal, június 10-12 körül érik.
Porzói: Van, Hedelfingeni, Germersdorfi, Linda.Alex
Münchebergi korai/S3S4/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Korán fordul termőre és igen bőtermő gyümölcse kicsi, 2,5-3 g tömegű, 20 mm körüli átmérőjű. Alakja kissé nyomott, a kocsány felől lapított gömb. Színe bordópiros, fényes. Húsa lágy, bőlevű, íze édes-savanykás, jellegtelen. Kocsánya rövid.
Érés ideje: Nagyon korai, évjárattól függően május közepén-második felében érik. Érése elhúzódó, többször kell szüretelni.
Porzói: Pomázi hosszúszárú, Valerij Cskalov, Bigarreau Burlat, Szomolyai fekete
Oszlop cseresznye
Késői,bőtermő,nagy,/8-9gr/ sötétpiros aromás gyümölcsöt terem. Július elején érik.
Porzói: Öntermékeny.
Paulus/Pál/S4S9/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Bőtermő, gyümölcse nagy-igen nagy, 26 mm átmérőjű, 7-9 g tömegű. Kései érésű, a Katalin előtt érik néhány nappal. Alakja felülről kissé lapított gömb, héja fénylő, bordópiros színű. Húsa sötétpiros színű, igen kemény állományú. Íze kellemes, édeskés-savanykás. Magja kicsi. Kocsánya középhosszú. Gyümölcs repedésre nem hajlamos.Nem hajlamos a túlkötésre.
Érés ideje: Június 10-12 körül érik.
Porzói: Öntermékeny
Petrus/Péter/ S3S4/
Képek forrása: Nébih
Gyümölcs jellemzői: Bőtermő, gyümölcse közepesen nagy, 5-6 g tömegű, kb. 25 mm átmérőjű. Alakja megnyúlt szív, hasonlít a Stellához (a bibepont tájékán megnyúlt gömb). Héja sötétbordó, közepesen vastag. Íze kellemesen savanykás-édes.
Érés ideje: A Bigarreau Burlat után 8-10 nappal érik, június 10 körül. . Középkorai érésű, a Carmen fajtával érik egyidőben
Porzói: Öntermékeny
Regina//S-allélok S1,S3/
Fotó Nébih
Kései érésű, erős növekedésű, széles, sűrű koronát nevel. Bőtermő, 28-30 mm-es, 9-10 g-os gyümölcsméret, sötétpiros, barnáspiros, hosszú kocsányú gyümölcs jellemzi. Jó húskeménységű, repedésre nem kevéssé hajlamos, édes, jól tűri a manipulálást, fontos a kellő porzás,
Érése:július közepe-vége
Porzói: Sylvia, Sam, Skeena, Sweetheart, Karina,Sunburst, Stella, Summit, Sylvia, Schneiders ,Carmen.
Rita//S-allélok S3,S22/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Bőtermő, gyümölcse közepesen nagy, 5-6 g tömegű, átmérője 23-24 mm. Széles kúp alakú, hasi oldalon kissé kidudorodó. Színe a fogyasztási érettség kezdetén piros, majd bordó. Húsa piros színű, tömött, közepesen kemény, kemény. Héja fényes, vékony. Íze kellemesen édessavanykás. Repedésre hajlamos.
Érés ideje: Május 20 körül, kb. 4-5 nappal a Bigarreau Burlat előtt érik.21-22 héten.
Porzói: Valerij Cskalov, Petrus, Tünde, Sándor, Bigarreau Burlat, Vera,6/66, Péter, Pál, Katalin, Vera. Sweetheart,Van, Aida,Katalin
Sam//S-allélok S2S4/
Fotó Nébih
Kanadából származó fajta, mely 1953-tól Németországban is nagyon elterjedt. Közepesen nagy gyümölcsű, szilárd húsú, koromfekete héjjal. Ropogós, kiváló ízű fajta, feldolgozásra is nagyon ajánlják! Éréskori repedésnek enyhén ellenáll. Fája erős növekedésű, felfelé törő ágakkal, majd idősebb korban szétterül. Későn virágzik, bőven terem.
Érése a 3. cseresznye hétre tehető, a Bigarreau Burlat és a Carmen közé.
Porzói:Hedelfingeni,Schneider Knorpelkirsche
Sándor/S4S9/
Gyümölcse közepesen nagy, 4 g tömegű, 24-25 mm átmérőjű. Alakja kissé megnyúlt gömb, héja sötétbordó. Húsa közepesen kemény, sötétpiros színű, íze édes-savanykás. Kocsánya középhosszú. Rendszeresen és bőven terem
Fája ritka ágrendszerű, feltörekvő, laza kúp alakú koronát nevel. Középerős növekedésű.
Érése: Május végén-június első napjaiban érik, a Bigarreau Burlat előtt közvetlenül
Porzói:öntermékeny
Sylvia/S-allélok S1S4/
Gyümölcse 9 gr nagyságú,aromás,ízletes,az 5.6.cseresznye héten érik junius 15-20 körül.
Porzói: Lapins, Regina, Sweetheart
Solymári gömbölyű/S3S4/
Gyümölcs jellemzői: Bőtermő, gyümölcse kb. 6-8 g tömegű, 24 mm átmérőjű, a bibepontnál lekerekített tompa szív alakú. Héja szívós, ezért jól szállítható. Húsa világospiros, kemény, gyengén maghozkötött, alig festő. Édes-savanykás, zamatos. Kőmagja kicsi vagy közepesen nagy. Kocsánya közepesen hosszú, szárazon válik a gyümölcstől, géppel jól rázható. Repedésre kevésbé hajlamos.
Érés idő: Június 15. körül érik, a Germersdorfi óriás előtt egy héttel.
Porzói: Germersdorfi 3, Hedelfingeni, Van,Hedelfingeni , Linda, Stella.
Schneider Knorpelkirsche//S-allélok S3S12/
Nagy gyümölcsű,éretten feketés barnás,szív alakú, kevés savval,fűszeres ,édes.
Érése:kései érésű június vége.
Porzói:Hedelfingeni,Regina,Kordia,Summit,Sylvia
Sárga cseresznye/ Dönissens Gelbe Knorpelkirsche/
Erős növekedési erélyű,sárga gyümölcsű,napol oldalán barnásvörös pírral.Gyümölcse átetsző,közepes méretű,enyhén savas , lédús,édes.Sárga gyümölcse miatt kicsi a madár kár.Biotermesztésre ajánlott.
Érése:június vége
Porzói:Hedelfingeni,Germersdorfi,.
Starking Hardy Giant
Nagy szív alakú gyümölcse/10-12 g/ sötét bordóra érik,kemény ,ropogós, édes,aromás, sokáig a fán tartható,Júniusban érik. Erős növésű, szétterülőkoronájú,gyorsan termőre fordul. Jól szállítható, repedésre nem hajlamos.
Érése:közép korai,június közepe
Porzói: Hedelfingeni óriás, Stella, Van.
Stella/S3S4/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Bőven és rendszeresen terem, gyümölcse nagy, 6-7 g tömegű, átmérője 22-24 mm. Kissé megnyúlt szív alakú, sötét bordópiros, húsa feketés piros, kemény, de nem ropogós, íze közepes. Termései sűrűn állnak, egymáshoz szorulnak. Esős időben felrepednek. Középhosszú kocsányú.
Érés ideje: Június végén, néhány nappal a Germersdorfi után, de a Hedelfingeni előtt érik.
Porzó: Öntermékeny
Summit/ S1S2/
Kanadai eredetű fajta. A Van-al kb. egy időben érik.Középérésű, erős növekedésű, felfelé törő, erős ágrendszert nevel. Későn fordul termőre, 28-32 mm-es, 11-13 g-os gyümölcsméret, sötétpiros, hatalmas gyümölcs jellemzi. Jó húskeménységű, repedésre hajlamos, édes, aromás gyümölcsű,nagyon fontos a jó porzó.
Érése: a 24. héten érik.
Porzói: Germersdorfi, Lapins, Sunburst, Van, Kordia. Sweetheart,Giorgia,Schneider Knorpel Kirsche,Stella,Bigarreau Burlet,Hedelfingeni.
Sunburst/S3S4/
Gyümölcs jellemzői: Rendszeresen igen bőven terem. Gyümölcse igen nagy, 26-30 mm átmérőjű, 9-10 g tömegű. Alakja nyomott gömb. Színe élénkpiros, fényes felületű. Héja közepesen vastag, fényes felületű. Húsa világospiros, közepesen kemény, ropogós, repedésre kissé hajlamos, bőlevű. Íze jó, kellemesen édes-savas. Magja kicsi. Kocsánya középhosszú. Gépi betakarításra nem alkalmas. Teljes éréstől számítva szüreti időszaka rövid, csak néhány napig tartható fent a fán.
Érés ideje: Június 15-20 körül, a Bigarreau Burlat után kb. 15-20 nappal érik.
Porzói: öntermékeny
Sweetheart//S-allélok S3,S4/
Késői érésű, középerős növekedésű, szélesen felfelé törő koronát nevel. Igen jó termőképességű, 28-30 mm-es, 10-11 g-os gyümölcsméret, sötétpiros, rövid kocsányú, fényes gyümölcs jellemzi. Igen kemény, repedésre kevéssé hajlamos, igen jól tárolható kiváló ízű, sokáig fán tartható.
Érési ideje:26-27. héten érik
Porzói: Öntermékeny, jó pollenadó
Swing R S4S9
Fotó Artevos
Német nemesítés, a Nabigos és a Stella keresztezéséből, gyümölcse nagyon édes/a cukor 17,8% Brix/, 28-29 mm/11,4g/, közepes húskeménységgel.
Érésidő: június 10-15, a Bigarreau Burlat után egy héttel
Porzói: öntermékeny
Szomolyai fekete/S2S4/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: tömege 4-5 g, átlagos átmérője 18 mm. Héjszíne sötét lilásbordó, teljes érésben bogárfekete. Héja közepesen vastag, szívós ezért jól szállítható. Húsa feketés bordópiros, félkemény, bőlevű, leve erősen festő. Íze édes, jellegzetes zamattal, a legízletesebb cseresznyefajtáink egyike. Gyümölcsének magas a szárazanyagtartalma. A gyorsfagyasztott gyümölcs igazi hungarikum.
Kocsánya rövid, géppel rázható.
Érés ideje: Június 10-12 körül érik.
Porzói: Münchebergi korai, Pomázi hosszúszárú, Valerij Cskalov, Bigarreau Burlat, Sándor
Tamara R S-allél S1S9
Foto Artevos
Új cseh nemesítés/a Krupnoplodnaja és a Van keresztezéséből nemesítették/, laza korona szerkezetű, enyhén csüngő ágakkal, nagy gyümölcsű/32mm,19 gr/, repedésre kevésbé hajlamos, kiváló ízű bőtermő fajta.
Érésideje: július közepe,20nappal a Bigarreau Burlat után
Porzói:Aida, Vanda, Starking Hardy Giant,Kordia, Early Korvik, Carmen, Skeena,Cristiana,Lapins Sweetheart,Samba,Sumtare,Sumste.
Techlovan//S-allélok S3,S6/
Nagy gyümölcsű, jó minőséget adó, bőtermő cseh fajta.
Érés ideje: Kései érésű (június vége- július eleje).
Porzói:Sweetheart,Giorgia
Timpuriu Bisztrica
Gyümölcse közepes méretű,alakja megnyúlt ,ovális ,színe sötét bordó éretten fekete.
Porzói: Red Bistrita, Black Bistrita,Münchenbergi korai,Szomolyai fekete
Érési ideje:Június közepe
Tünde/S3S5/
Képek forrása: Apostol János
Gyümölcs jellemzői: Igen bőtermő, gyümölcse közepesen nagy, 5-6 g tömegű, 24-26 mm átmérőjű. A kocsány felől lapított gömb alakú. Színe sötét bordópiros. Héja közepesen vastag, fénylő. Húsa sötétpiros színű, a Bigarreau Burlatnál keményebb. Magja kicsi. Íze édes-savanykás, igen harmonikus.
Érés ideje: Május végén-június elején, a Bigarreau Burlattal csaknem azonos időben érik.
Porzói: Bigarreau Burlat, a Valerij Cskalov, Katalin, Petrus, Sándor, Paulus, Linda, Sunburst .
Vad cseresznye/Madár cseresznye/
Fotó Nébih
Igénytelen,jó festő levű,apró cseresznye.
Porzói:öntermékeny
Valerij Cskalov/S1S9/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Termőképessége és termésbiztonsága kiváló, igen bőtermő fajta, gyümölcse közepesen nagy vagy nagy, átlag tömege 5-6 g, átlagos átmérője 23-24 mm. A gyümölcsök vállas, tompakúp alakúak, sötétbordó színűek, közepesen kemények, nem ropogósak, a hús és a lé rózsaszín. A gyümölcs a varrat mentén a kőmaghoz tapad. Íze kellemes, kissé savas-édes (a Bigarreau Burlatnál savasabb). A kőmag viszonylag nagy. Kocsánya középhosszú.
Érés ideje: május vége-június eleje, a Bigarreau Burlat fajtával egyidőben.
Porzói: Vera, Bigarreau Burlat, Szomolyai fekete, Münchebergi korai, Pomázi hosszúszárú,Vera
Van/S1S3/
Gyümölcs jellemzői: Termőképessége és termésbiztonsága kiváló. Korán fordul termőre és rendszeresenigen bőven terem. Gyümölcse közepesen nagy, átlag 4-7 g tömegű 22-24 mm átmérőjű. Alakja kissé nyomott gömb. Színe sötét bordópiros, héja szívós. Húsa kemény, ropogós, bőlevű, túlérésre sem puhul el. Íze kellemesen édes-savas, kőmagja igen kicsi, kb 4 tömeg % körüli. Kocsánya jellegzetesen rövid, merev, szárazon válik a gyümölcstől. Gyümölcse repedésre nem hajlamos.
Érési ideje: Általában június 20-25 között 2-3 nappal a Germersdorfi 3-as után érik.
Porzói: Germersdorfi, Hedelfingeni, Bigarreau Burlat, Linda, Kavics, Katalin
Vega/S2S3/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: Jó termőképességű, termésbiztonságú, tarka gyümölcsű fajta. Gyümölcse nagy, 6-8 g tömegű, átlagos 24 mm átmérőjű. Alakja kissé nyomott gömb. Héja világos sárgás-piros alapszínű, élénkpiros márványozottsággal. Jellemzője, hogy a nap felől világos piros, az árnyékos oldalon citromsárga. Héja erős, húsa közepesen kemény, kissé ropogós. Íze jellegzetesen savanykás, zamatos. Kocsánya középhosszú. Szállítás közben a törődéstől foltosodik, ekkor nem tetszetős. A foltok a feldolgozás során eltűnnek. Gyümölcserepedésre nem hajlamos. Kézi szedést igényel.
Érés ideje: Középkésőn, június közepén érik.
Porzói: Van, Germersdorfi , Hedelfingeni, Stella,
Vera/S1S3/
Fotó Nébih
Gyümölcs jellemzői: rendszeresen és igen bőven terem. Korán termőre fordul, gyümölcsei nagyok 24-27 mm átmérőjűek, 7-9 g tömegűek. Alakja kissé nyomott gömb, bibepontjánál kissé bemélyedt. Színe bordópiros, fénylő. Húsa kemény, de nem roppanó, kellemesen édes-savanykás ízű. Kocsánya középhosszú, magja közepesen nagy. Nem, vagy csak igen ritkán kismértékben reped.
Érés idő: Középkorai. Június közepén, a Bigarreau Burlat után 6-8 nappal érik.
Porzói: Valerij Cskalov, Axel, Petrus, Sándor, Annus, Bigarreau Burlat,Petrus
Victoria
Kanadai fajta ,nagy /11 gr/gyümölcsű ízletes,középkorai.
Érési ideje: Június közepe a 3.cseresznye héten érik.
Porzói:öntermékeny