A kajszi származási központjaként Kína északi, észak-keleti hegységei jelölhetők meg.
Magyarország az európai kajszibarack-termesztés őshazájának tekinthető. Innen származtatják Európa legértékesebb fajtakörei közül a Magyar kajszit és a Rózsa barackot. Feltételezhetően a Kárpát-medence az egyik közbülső állomása volt a kajszi Közép-Ázsiától Nyugat-Európa felé vezető terjeszkedési útvonalának. Latin nevében az “armeniaca” arra utal, hogy a Selyemúton Örményország közvetítésével jutott el Európába a Földközi-tenger térségéig, majd római vagy török közvetítéssel a hódoltság idején jutott el hazánkba. Melegkedvelő, tőlünk északabbra nem igen él meg. Magyarország egyes területein, évtizedeken keresztül ez a gyümölcs biztosította sok falun és tanyán élő család megélhetését. A magyar kajszi gyümölcsminőségének, változatos felhasználhatóságának köszönhetően jellegzetes helyet foglal nem csak a magyar agrárszférán belül, hanem kihagyhatatlan része a magyar kulináris hagyományoknak is. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás. Értékes sok sárga béta-karotinja miatt is. A benne lévő kénnek szerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A-vitaminja késlelteti az időskori látásromlást, erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját. Ugyanannyi aszalt sárgabarack arányaiban több kalóriát és ásványi anyagot tartalmaz, fogyasztása enyhe hashajtó hatású. A Kína és Pakisztán határán, a Hindukus-hegységben élő hunza népcsoport tagjai állítólag az általuk kedvelt kajszinak köszönhetik matuzsálemi életkorukat és jó egészségüket. Egyetlen megtermő gyümölcsüket nagy becsben tartják, az aszalt gyümölccsel édesítenek. Főzőolajukat a kajszi édes magjából hideg préseléssel nyerik, a magbél szárított pora pedig univerzális gyógyszernek számít.
A kajszi talajban nem válogat,ideális termőhelye a fagylefolyásos dombvidék.
Ananász kajszi/Selyem barack,Vászon barack/
Hagyományos kajszi, nagy levelekkel, erős növekedési eréllyel. Termése középnagy – nagy, kúpos gömb alakú, színe szalmasárga. Húsa finom, leveses, illatos, kiváló ízű, színe narancssárga Húsa finom, leveses, illatos, kiváló ízű, színe narancssárga. Húsa finom, leveses, illatos, kiváló ízű, színe narancssárga. Magvaváló, magbele édes. Kései virágzású, korán termőre fordul. Rendszeresen és bőven terem. Erős növekedésű fája szétterülő koronát nevel. Edzett fája szárazságtűrő. A téli fagyok nem károsítják. Biotermesztésre ajánlott.
Érési ideje: július eleje
Porzói: részben öntermékeny, Magyar kajszi, Ceglédi bíbor
Antonio Errani
Hagyományos olasz fajta,húsa puha ,lédús
Érésidő: június közepe
Porzói: öntermékeny
APRIKYRA®
Foto Artevos
A cseresznye és a sárgabarack keresztezéséből jött létre, azok fajhibridje. A termése kerek pirosas lila, mérete a barack és a cseresznye között helyezkedik el. Íze a cseresznyére emlékeztet, húsa sárgás színű, édes savanykás. Magas, egyenletes terméshozamra képes. Fája középerős növekedésű, monília ellenálló, jó fagytűrő.
Érési idő: július közepén
Porzói: öntermékeny
Aprisali R
Fotó Artevos
A kajszi és a szilva keresztezéséből jött létre, nagyon különleges illatú, íze a szilva és kajszi egyedülálló keveréke. Monília ellenálló, biotermesztésre alkalmas, a második évtől terem.
Érésidő: július közepe
Porzói: öntermékeny
Aurora/Rutbhart,Early Bush,NJA 53/
Képek forrása: Nébih
Igen korai fajta, középnagy gyümölcsméretű, sárgás-világosnarancssárga alapszínű, sötétebb narancssárga fedőszínű fajta. Íze kiváló, de a gyümölcsök hamar puhulnak, nehezen szállíthatóak és rövid ideig tárolhatók. Az ideális gyümölcsméret eléréséhez mindenképpen termésritkítás szükséges.
Érési ideje: június közepén
Porzói: Goldrich, Hargrand
Banzai R
Új francia nemesítés, igen korai a Tsunami előtt 7 nappal, június elején érő kajszi.
Húsa narancs színű, kemény, lédús, íze kiváló, édes/Brix 14-16 /szállítást jól tűri.
Porzói: öntermékeny de a termékenyülést segíti Spring Blush, Tsunami
Bergarouge R
Fotó Nébih
A Bergeron és az Orangered sikeres keresztezéséből jött létre, a középkései fajták közé tartozik.
Nagyon jól tárolható, szállítható, pultálló, cukor/13-15 Brix/ és savtartalma megfelelő, kiváló zamatú.
A Magyar kajszi után érik, július közepe-vége.
Porzói: részben öntermékeny Bergeron, Vertige
Bergeron
Képek forrása: Nébih
Korán fordul termőre, jó termőképességű, de túlkötődésre hajlamos. Gyümölcse középnagy, 40-45g tömegű. Héja narancssárga, a napos oldal élénkpiros. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű. Túltermés esetén lisztesedik, íze savasabb lesz. Magvaváló, magbele édes. Fagytűrésével a legbiztonságosabban termő fajta, a fagy ellen elhúzódó virágzásával „védekezik”.
Érés ideje: 7-10 nappal a Magyar kajszi után érik.
Porzói: öntemékeny
Bergeval R
Új francia nemesítésű fajta, az Orangered után, egy héttel érő, /június második felében/ későn virágzó, bőtermő, lédús, jó ízű fajta.
Betegségeknek ellenálló. Sharka vírus rezisztens.
Porzói:öntermékeny
Balkon kajszi
Akár balkonládában is nevelhető, de szabadföldbe kiültetve is csak 2-3 m magas fát nevelő törpe növekedésű gyümölcsfa. Édes, lédús gyümölcseit fürtökben berakódva hozza. Gyümölcs közepes méretű, ízletes. Gyümölcse lapított fél gömb, nagysága közép nagy vagy nagy világos narancssárga színű, napos oldala pirossal bemosott. Íze harmonikus kiváló, lédús, magva, magva váló. Gyümölcs húsa világos narancsszínű, lisztesedésre nem hajlamos, ideális kiskerti gyümölcsfa.
Érési ideje: június 2. felében
Porzói:öntermékeny
Bhart/Orangered,NJA 32/
Képek forrása: Nébih
Ez a hatalmas gyümölcsű kajszifajta, világos narancssárga színű, fényes, sima héjú, kiváló ízű. Fája igen erős növekedésű, nem betegség érzékeny, jó termőképességű. Érése elhúzódó, többmenetes szedés szükséges. Gyümölcse 50-70 g súlyú, kicsit nyújtott alakú. Narancsszínű alapon pirosra színeződik a felület 50%-án. Bőre finom, kicsit repedezik. Húsa tömör, lédús, édes (13 Brix fok) savtartalma 13 meq/100g = 7,8 g/l, intenzíven aromás, kellemes ízű,magvaváló. Tárolási ideje korlátozott. Gyorsan termőre fordul, nagy terméshozamra képes. Nagy terhelésnél kicsik maradnak a gyümölcsök és minőségük is rosszabb lesz. Ritkítani kell.
Érési ideje: június végén-július eleje
Porzói:Goldrich,Bergeron,Hargrand
Big Red
Finom ízű, gyümölcshúsa nagyon illatos és lédús, 15° Brix értékű. Gyümölcse nagy,85 g körüli,héja közepesen vastag, géppel válogatható,jól viseli a szállítást. Hűtőházban akár 2 hétig is eláll, pulton tarthatósága egy hét. Külleme tetszetős, fényes-piros színű,75-85 százalékos arányban.
Kiegyensúlyozott terhelés mellett 18-20 tonnát terem hektáronként. A szüret 2-3 menetben történik. A fák növekedési erélye erős,több vázág meghagyása javasolt.
Éréi ideje: június vége-július eleje
Porzói: Pinkcot, Sylred, Spring Blush, Early Blush, Rutbhart, Sweet Red, Aurora, Goldrich,Carmen Top
Borsi-féle kései rózsa
Magyar fajta, szaporítása Kecskemétről indult az 1900-as években. Termőképessége jó, de későn fordul termőre. Gyümölcse kicsi, 30-35g tömegű. Héja narancssárga, kismértékben kárminpiros fedőszín borítja. Húsa sötétnarancssárga, kemény, rostos, gyengén leves, közepes ízű. Magvaváló, gyakran lisztesedésre hajlamos. Későn virágzó, fagytűrő fajta. Biotermesztésre ajánlott.
Érés ideje: Magyar kajszi után 14 nappal érik (július végén – augusztus elején).
Porzói:öntermékeny
Budapest
Korán termőre fordul, jó termőképességű fajta. Gyümölcse a berakódottságtól függően középnagy, 40-45g tömegű. Héja világos narancssárga, a napos oldalon narancsvörössel mosott, élénkpirossal pontozott. Húsa narancssárga, magvaváló, közepesen kemény, kevésbé lédús, íze savas. Kései érésével a házi kertek „különlegessége”.Kései virágzású, a tavaszi fagyok kevésbé károsítják.
Érés ideje: Magyar kajszi után 13-16 nappal érik, július végén – augusztus elején.
Porzói: öntermékeny
Caldesi 2
Olaszországi szelekció,gyümölcse középnagy különösen édes ízű,lédús,enyhén aromás.
Érésidő: július eleje
Porzói:öntermékeny
Callatis
Képek forrása: Nébih
Román nemesítésű fajta, gyümölcsminősége hasonlít a hagyományos magyar kajszikéra.Virágzása kései.
Érési idő: július vége augusztus eleje
Porzói:öntermékeny
Ceglédi arany
Képek forrása: Nébih
Termőképessége kiváló. Gyümölcse középnagy méretű, 40-45g tömegű. Alapszíne narancssárga, napos oldalán kárminnal mosott. Húsa kemény állományú, élénk narancsszínű, éretten kellemes zamatú. Későn virágzó, fagytűrő.
Érés ideje: Magyar kajszi után 6-7 nappal, a Mandulakajszival együtt érik.
Porzói:öntermékeny
Ceglédi bájos
Kései virágzású,virág moníliára toleráns.
Érésidő :a Gönci után két héttel
Porzói:öntermékeny
Ceglédi bíbor kajszi
Korán termőre fordul, nagy termésekre hajlamos, termésbiztonsága azonban rossz/fagyérzékenysége miatt csak ideális termőhelyre való/. Gyümölcse nagy, 50-60g tömegű. Narancssárga alapszínén élénkpiros fedőszín alakul ki a gyümölcs 50-70%-án. Húsa narancssárga, rostos, bőlevű, közép kemény. Íze kiváló, sajátos zamatú.
Érés ideje: Július közepe, a magyar kajszival együtt, vagy utána 1-5 nappal érik.
Porzói: Öntermékeny
Ceglédi gömbölyű
Erős növekedésű , szétterülő ágakkal. Gyümölcse nagyméretű, húsa tömör, narancssárga, leves, ízletes. Nyers fogyasztásra, befőtt, ivólé készítésre kiváló. Jól szállítható, tárolható. . Fagytűrése az átlagosnál jobb.
Érésidő:Július közepe
Porzói:Magyar kajszi,Ceglédi bíbor
Ceglédi kedves
Képek forrása: Nébih
Korán fordul termőre, bőtermő, de alternanciára hajlamos. Gyümölcse középnagy-nagy, 45-50g tömegű. Héja narancssárga, kárminpirossal mosott, sok jellegzetes halványpiros ponttal. Húsa világos narancssárga, kemény. Íze kellemes, zamatos. Nyújtó Ferenc és munkatársai a Ceglédi óriásból állították elő 1968-ban. 1994 óta választékbővítő fajta. Alkalmas a Rózsa kajszik helyettesítésére. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is megfelelő.
Érés ideje: Magyar kajszi után 5-8 nappal érik, július 2-3. dekádjában.
Porzói: részben öntermékeny, Magyar kajszi C 235.Ceglédi bíbor
Ceglédi óriás
Képek forrása: Nébih
Bőtermő, de nem rendszeresen terem. Gyümölcse nagy vagy igen nagy, 50-80g tömegű. Héja narancssárga, napos oldalán és a kocsány környékén élénk kárminpirossal mosott, finoman pontozott. Húsa világos narancssárga, lédús, olvadó, teljesen éretten aromás, középkemény. Magbele édes.
Érés ideje: Magyar kajszi előtt 5-7 nappal érik (július közepén)
Porzói: Magyar kajszi C 235,Ceglédi bíbor,Ceglédi Piroska,Magyar kajszi klónok
Ceglédi Piroska
Képek forrása: Nébih
Termőképessége igen nagy, korán termőre fordul (3-4. évben) Gyümölcse középnagy, 35-40g tömegű. Sötét narancssárga alapszínű, pirossal mosott, fénylő héjú, igen tetszetős. Húsa narancssárga, kemény, csak teljes érésben zamatos, éretten nem szállítható. Magja kicsi, magbele édes. Gyümölcse igen korán beszíneződik, gömbölyű, középnagy, fényes, sötét narancssárga, pirossal bemosott. Húsa kemény, éretten sem puhul, közepes ízű, csak teljes érésben zamatos. Friss piaci áruként és befőzésre is megfelel. Kisméretű, sűrű szétterülő koronát nevel, termőképessége jó, fagytűrése közepes.
Érési ideje:5-7 nappal a Magyar kajszi előtt érik, július közepe.
Porzói: Ceglédi bíbor, Harcot, Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi C 235
Ceglédi szilárd
Középkései, jól szállítható fajta, frissfogyasztásra és lekvár készítésére egyaránt alkalmas. Bőven terem, a fagytűrése a közepesnél jobb. Húsa tömör állományú, kemény de lédús.
Érésidő: Magyar kajszi után két héttel, július vége
Porzói: öntermékeny
Ceglédi zamatos
Fotó Nébih
A Rózsa kajszi és a Mandula kajszi keresztezéséből született. Mutatós gyümölcse igen zamatos, a himlővírusra, a moníliára nem érzékeny.
Érési ideje:Június vége-július eleje
Porzói :öntermékeny
Comandor kajszi
Gyümölcse közepes méretű (50-55 g), megnyúlt gömb alakú. Zöldessárga héja a napos oldalon pirossal pöttyözött. Húsa sárga, nem lédús, félig magvaváló. Íze jó, friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Fája középerős növekedésű, koronája sűrű és széthajló. Rendszeresen és bőven terem. Virágzási ideje kései. Fagytűrése jó.
Érési ideje: két héttel a Magyar kajszi után érik,augusztus eleje
Porzói:Callatis,Rózsa kajszi
COMPACTA R
Gyümölcse narancssárga, napos oldalán kárminpirossal mosott, gömbölyded, oldalról kissé lapított, Húsa, világos narancssárga, finom, lédús, harmonikusan friss ízű, magvaváló. A fa 2-2,5 méter nagyságú lesz.
ÉRÉSI IDŐ: július vége – augusztus eleje
Porzása: öntermékeny
Goldrich/Jumbo Cot/
Képek forrása: Nébih
Szuper nagy, kiváló ízű, héja tetszetős narancsszínű, napos oldalán kissé intenzívebb színeződésű. Korán termőre fordul, és termésbiztonsága jó. Ez az amerikai nemesítésű kajszi himlő vírusra részben ellenálló! Goldrich friss fogyasztás mellett egy jól tárolható kajszi is. Egyöntetűen nagy gyümölcsű és kellemes ízű fajta. Nem betegség-érzékeny, középerős növekedésű, korán fordul termőre és rendszeresen, sokat terem, a gyümölcsök egyszerre érnek be, nincs szükség sok menetes betakarításra. Gyümölcse jó gyümölcshús-keménységű, főleg a napos oldalon intenzíven narancspirosra színeződő, jól bírja a manipulálást és a tárolást. Sokat terem az egyéves vesszőkön.
Érési ideje: július eleje-közepe
Porzói: részben öntermékeny, Hargrand, Aurora
Gönci magyar kajszi
Képek forrása: Nébih
Bőtermő, korán termőre fordul. Magyarország egyik fő fajtája, gyümölcse középnagy, 40-55g tömegű. Tulajdonsága megegyezik az átlagos magyar kajsziéval. Magja édes, biotermesztésre alkalmas, a legjobb monília ellenálló.
Érés ideje: Magyar kajszival egy időben.
Porzói:öntermékeny
Harcot
Képek forrása: Nébih
Termőképessége jó. Gyümölcse középnagy, 35-40g tömegű. Bibepontjánál hajlamos a repedésre. Héja sötét narancssárga alapszínű, kárminnal mosott, sűrűn elhelyezkedő, apró piros pontokkal. Tapintása bársonyos, húsa narancssárga, lédús, rostos, kemény állományú, jó ízű, magvaváló, jól szállítható.
Érés ideje: Július közepén, 2-3 nappal a Magyar kajszi előtt.
Porzói: Ceglédi Piroska, Gönci magyar kajszi Ceglédi óriás ,Magyar kajszi
Hargrand
Kevéssel a Goldrich fajta után éri el szedési érettségét. Gyümölcse igen nagy, kellemes ízű, teljesen magvaváló, kis magvú, narancspiros színű és nagyon jól tárolható, nehezen romló. Fája középerős-erős növekedésű, jó termőképességű. Feltétlenül szükség van gyümölcsritkításra, különben leaprósodik, fája pedig legyengül és elöregszik!
Érési ideje: július eleje
Porzói:részben öntermékeny,Bhart.Goldrich
Harmat
Bőtermő, ritkítást igényel. Gyümölcse kicsi vagy középnagy, 35-45g tömegű. A héj alapszíne a krémszíntől a világos narancssárgáig terjed. Napos oldalán kisebb-nagyobb mértékben kárminnal foltosan mosott. Húsa világos narancssárga, mag körül világosabb. Éretten puha, finom, alig érezhető rostokkal. Íze üde. Magvaváló gyümölcse erősen megnyúlt, lapított. Héja világos narancssárga, fedőszínnel kismértékben borított. Húsa világos narancssárga, közepes keménységű, magvaváló. Íze jó. Nagyméretű feltörő koronát nevel. Termőképessége jó.
Érési ideje: június közepe a Korai piros előtt 10-12 nappal
Porzói: Ceglédi Piroska, Ceglédi óriás, Harcot.
Harlayne
Kanadai nemesítésű, kései virágzású, vírustűrő ,nagyon jó ízű fajta.
Érésidő: július vége
Porzói: részben öntermékeny, Goldrich
Hindu Kush/Szeptember kajszi/
Hindu Kush a Himalája hatalmas nyugati masszívuma, amely átvágja Afganisztánt. A vidék védett völgyeiben honos kajszi , nálunk középidőben virágzik ,közepesen fagytűrő. Korán (második-harmadik évben) termőre fordul, bő termésű. Gyümölcse közepesen méretű gyorsan puhuló, édes, aromás, leves. A gyümölcs és magbele/feltűnően nagy/ frissen vagy szárítva történő rendszeres fogyasztását tartják a Hunza törzs erejének és egészsége fő okának. A gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak karotinoidokat, ásványi anyagokat és növényi rostokat.Biotermesztésre ajánlott.
Érésidő: augusztus végétől szeptember közepe
Porzói: öntermékeny
Kécskei rózsa
Az ókécskei szőlőkből származik, valószínűleg magról keletkezett. Először Nyújtó Ferenc írta le és szelektálta. Bőven terem és nagyon jól termékenyül. Gyümölcse középnagy, vagy nagy, kissé lapított, visszás csepp alakú. Színe: alapszíne világos okker-narancssárga, háti és napos oldala kárminnal bemosott. Húsa sötét narancssárga, rostos, magvaváló, amellett lédús. Íze édes, jó kajszi aromájú, a héjnál kissé savanykás. Rostos húsa igen jól szállíthatóvá teszi. A fagyokkal, a betegségekkel és a kártevőkkel szemben ellenálló. Biotermesztésre ajánlott.
Érési ideje: Július második harmadában, néha annál valamivel későbben érik
Porzói: öntermékeny
Kioto
Fotó:Nébih
Húsa narancssárga, lédús és jó állagú. A gyümölcs héja sima, fényes, nem reped. A gyümölcs alakja tojásdad, narancssárga alapszínen, 65-75 százalékos élénkpiros fedőszínnel. Feltűnő piros színe és a fényes héj miatt a gyümölcsök különösen mutatósak. Két-három menetben lehet szedni. A termőkorú ültetvény, kiegyensúlyozott terhelés mellett 25 tonnás hektáronkénti termést ad. Ennél a fajtánál kötelező a ritkítás. Termesztésénél kulcsfontosságú a helyes metszés. Igényli a szüret utáni zöldmetszést is, így a lombkorona belső részeit több fény éri, ezzel erősítve a rövid hajtásokat, a termődárdákat, megelőzve kopaszodást. Gyenge növekedési erélyű, középkésőn virágzik, jó termésbiztonságú.
Érési ideje: Június vége-július eleje
Porzói: öntermékeny
Korai piros / Kecskeméti korai, Csipogó barack, Korai rózsa, Búzával érő/
Képek forrása: Nébih
Magyar fajta a Duna-Tisza közéről származik. Jó termőképességű. Gyümölcse kicsi, 30-35g tömegű. Világos narancssárga héja kárminpirossal mosott vagy márványozott, enyhén molyhos. Húsa világos narancsszínű, kissé rostos, nem túl édes, kissé savas, kellemes ízű, puha. Magbele édes.
Érés ideje: Magyar kajszi előtt 10-14 nappal érik (július elején).Biotermesztésre ajánlott.
Porzói: Öntermékeny
Korai zamatos
Bőtermő, ritkítást igényel. Gyümölcse nagy, 40-45g tömegű. Sima héja narancssárga, napos oldala halványpirossal lehelt. Magbele édes. A Korai pirossal azonos időben, a Magyar kajszi előtt 10 nappal érik. Gyümölcse aranysárga alapszínű, fedőszín alig alakul ki. Húsa narancssárga, szilárd, lédús, rostos, maghoz kötött. Íze jó. Fája nagy, feltörő, ritka ágrendszerű. Korán termőre fordul. A téli lehűlésekkel szemben ellenálló. Gnomóniával szemben közepesen fogékony.
Érés ideje: Magyar kajszi előtt 7-10 nappal érik (július elején).
Porzói:részben öntermékeny,Bhart,Korai piros
Kuresia R
Foto Artevos
Új német nemesítésű, Sharka- vírus rezisztens jól színeződő,illatos, aromás, pultálló kajszi.Éretten lédús,édes-savas,kiváló lekvár és pálinka alapanyag is.
Érésideje: július vége
Porzói: öntermékeny
Ligeti óriás
Képek forrása: Nébih
Termőképessége gyenge. Gyümölcse nagy-igen nagy, 50-55g tömegű. Héja narancssárga színű, amely kárminpirossal mosott, pontozott. Húsa kemény, narancssárga, nem olyan ízletes, mint a Magyar kajszi. Magbele édes.
Érés ideje: Július közepe, Magyar kajszi után 3-4 nappal érik.
Porzója: Magyar kajszi,Ceglédi bíbor
Mamaia
Romániai nemesítés, középidőben, gazdagon virágzó fajta, közepes növekedési eréllyel. Gyümölcse közepesen nagy/45-60g/lédús, aromás, magvaváló.
Érési ideje: július 20-30
Porzói: öntermékeny
Magyar kajszi C. 235
Korán termőre fordul, de alternanciára hajlamos. Gönci magyar kajszinál gyengébb termőképességű. Gyümölcse középnagy, 45-50g tömegű. Héja élénk narancssárga, napos oldala kárminpirossal mosott, finoman molyhos. Húsa narancssárga, lédús, igen finom, kemény állományú. Magja édes.
Érés ideje: Július közepe.
Porzói:öntermékeny
Mari De Cenad
Képek forrása: Nébih
Erõs növekedési erélyű a fája, érzékeny a moníliára, nagy- nagyon nagy gyümölcsű. Gyümölcse gömbölyded-hosszúkás, aszimmetrikus, narancssárga, részben vörös kárminnal borítva.
A finom rostozatú, édes és harmonikusan savas ízű.
Érési ideje:július közepe
Porzói: Magyar kajszi C 235,Ceglédi bíbor,Ceglédi Piroska,Magyar kajszi klónok
Mandulakajszi
Képek forrása: Nébih
Rendszeresen és bőben terem. Gyümölcse nagy-igen nagy, 55-60g tömegű. Héja narancssárga, enyhén pirossal mosott. Húsa narancssárga, kemény állományú, ízes. Magja édes.Virágzása kései.
Érés ideje: Magyar kajszi után 5-8 nappal érik.
Porzói:részben öntermékeny,Magyar kajszi,Ceglédi arany ,Bergeron
Nagykőrösi óriás
Az óriás fajtakör tagja,közép korai,nagy gyümölcsű Bőtermő, de nem rendszeresen terem. Gyümölcse nagy vagy igen nagy, 50-80g tömegű. Héja narancssárga, napos oldalán és a kocsány környékén élénk kárminpirossal mosott, finoman pontozott. Húsa világos narancssárga, lédús, olvadó, teljesen éretten aromás, középkemény. Magbele édes.
Érés ideje: Magyar kajszi előtt 5-7 nappal érik (július közepén)
Porzói:Ceglédi bíbor kajszi,Magyar kajszi, Ceglédi bíbor,Ceglédi Piroska,
NJA 19
Amerikai fajta. Gyümölcse lédús ,nagy 60-90g, hússzíne narancssárga,édes-savas, illatos aromás. Jól tűri a szállítást. Betegséggel szembeni ellenálló képessége jó, különösen jó a vírustűrése.
Érési ideje :június 20
Porzói:Harcot,Harogem,Magyar kajszi
Nyujtó Ferenc emléke
Képek forrása: Nébih
Gyümölcse közép nagy,kúpos,gömb alakú ,húsa narancssárga,illatos,zamatos.Fagytűrése jó.
Érésideje:július közepe
Porzói:öntermékeny
Pannónia
Képek forrása: Nébih
Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, túlkötődésre hajlamos, rendszeres gyümölcsritkítást igényel. Gyümölcse középnagy-nagy, átlagosan 45g tömegű, átmérője 47-50mm. Héja finoman molyhos, narancssárga alapszínű, napos oldala kárminpirossal lehelt. Húsa Ízletes, Magyar kajszinál savasabb, középkemény állományú, finoman rostos, lédús.
Érés ideje: Magyar kajszi után 4-7 nappal érik.
Porzói:öntermékeny
A Pinkcot® (Cotpy)
Közepes érési idejű, és sík területeken is termeszthető fajta, közepesen erős fát nevel.
Érzékeny az egyenletes vízellátásra és az átlagosnál nagyobb a nitrogénszükséglete. A gyümölcs húsa narancssárga, lédús, jó állagú. Héja közepesen vastag, ennek köszönhetően jól bírja a manipulálást, a gépi válogatást. Gyümölcssavai harmonikusak, magja kicsi, kerek. Kiemelkedően jól tárolható, hűtőházban, és pulton is sokáig eltartható, optimális szedési idő mellett.
A gyümölcse kerekded alakú, fényes héjú, élénk narancssárga alapszínen 60%-os a piros fedőszín. Nem túl erős terhelés mellett a gyümölcs mérete 70-85 gramm. Hozama termőre fordulás után eléri a 15-20 tonnát hektáronként. Szedni 2-3 menetben kell, időpontját a Ctifl színkód alapján határozzák meg. A nemesítők az alapszín 7-8-as értékénél ajánlják a szedést.
Érési idő:június közepe,Orange Red® (Barth) fajtát 5-6 nappal előzi,
Porzói: Portici, Carmen Top®, Sweet Red®, Redsylver, Spring Blush® Big Red®.
Polonais
Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Gyümölcse középnagy 35-40g tömegű. Héja világos narancssárga, kevés fedőszínnel. Húsa világos narancssárga, középkemény, lédús, jó ízű.
Érés ideje: Július második dekádjában, Magyar kajszi után 3-5 nappal érik.
Porzói:öntermékeny
Portici
Régi olasz fajta, nagyon jó Ízű, aromás, kiegyenlített termőképességű fajta.
Érésideje: július közepe, a Magyarkajszi után 4-5 nappal
Porzó: öntermékeny
Rakovszky
Képek forrása: Nébih
Jó, rendszeres termőképességű. Gyümölcse középnagy, átlagosan 38g tömegű. Héja sötét narancssárga, lilás élénkpirossal mosott, molyhos. Húsa sötét narancssárga, zamatos, bőlevű. Biotermesztésre ajánlott.
Érés ideje: Magyar kajszi után érik 4-7 nappal.
Porzói:öntermékeny
Rouge de Roussillon
Francia tájfajta, Roussillon-ban a Pireneusokban találták 1800 –as évek elején. Gyümölcs rendkívül aromás, édes és illatos.
Érésidő: Július közepe
Porzói: öntermékeny
Roxana
Képek forrása: Nébih
Korán termőre fordul, közepes termőképességű. Gyümölcse nagy, 50-60g tömegű. A héj kissé fénylő, narancssárga, kárminnal 50-70%-ban mosott. Húsa narancssárga, kemény, lédús, kellemes ízű, zamatú. Magbele édes.
Érés ideje: Magyar kajszi után 6-7 nappal érik.
Porzói:részben öntermékeny,Magyar kajszi,Ceglédi bíbor
Rózsakajszi C. 1406/Kőrösi rózsa/
Nagykőrösön gyűjtötték be Nyujtó Ferenc munkatársai.
Termőképessége jó. Gyümölcse középnagy, 35-40g tömegű. Héja finoman molyhos, narancssárga, napos oldalon 40-60%-ban kárminpirossal mosott. Húsa finom rostú, édes, bőlevű, középkemény állományú. Íze és zamata kellemes.Kései virágzású,fagytűrő.
Érés ideje: Magyar kajszi után 12-14 nappal érik, július végén augusztus elején.
Porzói:öntermékeny
San Castrese
Régi olasz fajta, nagy vagy középnagy mandula alakú termése édes-savas harmonikus ízű.
Érésidő: június vége-július eleje
Porzói: öntermékeny
Sylred R
Francia nemesítésű fajta,40-50mm nagyságú, lédús, magvaváló, középkorai fajta. Termésritkítással a gyümölcsméret növelhető, szállítást jól bírja, pultálló.
Érésideje: június 15-25 között
Porzása: Spring blush, Pincot, Bigred, Goldrich, Hargrand
Sulmona
Gyümölcse nagy (65 g), oldalról kissé lapított gömb alakú. Narancssárga héjának felét sötétpiros fedőszín borítja. Húsa sárga, lédús. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is jó. Fája felfelé törő növekedésű, nagyméretű koronát nevel. Virágai későn nyílnak. Terméshozása bőséges.
Érésideje: Két héttel a Magyar kajszi után érik,augusztus eleje
Porzói:öntermékeny
Szamarkandszkij rannyij
Bőtermő, ritkítást igényel. Gyümölcse kicsi, 30-50g tömegű. Héja narancssárga, élénkpirossal lehelt. Húsa narancssárga, kissé rostos, leves, zamatos, kissé maghoz kötött. Magbele édes.
Érés ideje: Korai piros előtt 10-12 nappal érik (Június közepén)
Porzói:Ceglédi Piroska,Ceglédi óriás,Harcot
Szegedi mamut
Termőképessége jó, későn fordul termőre. Gyümölcse nagy-igen nagy, 50-60g tömegű. Héja molyhos, narancssárga alapon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa rostos, bőlevű, kellemes ízű, középkemény állományú, könnyen puhul. Magbele édes.
Érés ideje: 3-5 nappal a Magyar kajszi előtt érik, július közepén.
Porzói:Ceglédi Piroska,Harcot.Magyar kajszi,Ceglédi bíbor
Spring Blush
Fotó:Nébih
Gyümölcse ízletes (13° Brix), ha megfelelő érettségi állapotban szedik. A gyümölcs húsa narancsszínű, lédús. Héja közepesen vastag, emiatt jól bírja a válogatást, tárolást és szállítást. A gyümölcs eltarthatósága hűtőházban, és a boltok pultjain 1-1 hét. Formája nem teljesen kerek, alapszíne élénk narancssárga, fedőszíne 60-70 százalékban egyöntetűen piros.
A fák gyorsan termőre fordulnak, és megbízhatóan teremnek 18-20 tonnát hektáronként. A szüret 2-3 menetben zajlik.A fák erős növekedési erélyűek. A gyümölcsminőség megtartása érdekében fontos, hogy a másodéves ágakra és a termő dárdákra irányítsuk a termésképződést.
A biztonság növeléséért legalább 2 porzófajtát ajánlanak a nemesítők.
Érésidő:június
Porzói: Pinkot, Sylred, Big Red, Aurora ,Rutb hart, Sweet Red, Tsunami
Sylvercot R
Francia nemesítésű kajszi újdonság, gyümölcse igen nagy méretű/60-85 gr/húsa narancssárga, kemény, illatos, savanykás, alacsony cukortartalommal.
Érési ideje: június közepe
Porzói: Spring Blush, Goldrich, Aurora, Big Red, Sweetred, Sylred
Sweet Red R
Francia nemesítésű, korai érésű a Spring Blush fajtát követi két héttel. A gyümölcse finom, kevéssé savas, magas cukortartalmú.A gyümölcshúsa kemény, narancssárga,mérete 45-50mm, jól szállítható, tárolható. Kései virágzása miatt fagytűrőnek mondható.
Érésideje:Június vége
Porzói: Sylvercot,Big red.Spring Blush,Pincot, ,Goldrich,Hargrand
Tsunami
Jelenleg a legkorábban érő kajszibarack fajta. Az Aurora előtt érik és a Springblusht is 3-5 nappal megelőzi. Átlag súlya: 70-90 g. Könnyen szedhető fajta. Élénk narancssárga alapszínét 60-70 %-ban élénk piros fedőszín borítja. Húsa narancssárga, különösen édes, finoman fűszeres, kiegyensúlyozott ízű, szilárd, lédús.Ebben az érési időben egyedülállóan szállítható és pulton tartható. Fája közepesen erős növekedésű és nagyon termékeny. Fagytűrése kiváló.
Porzói:Goldrich, Pinkcot, Sylred, Big Red,Tom Cot, Spring Blush.
Újvidéki 4 (Novosadska 4 vagy NS-4)
A Magyar kajsziból szelektálták, gyümölcse nagy vagy nagyon nagy,/72-75 g/, felületének 25-40%-át borítja piros fedőszín, alapszíne narancssárga. Stabil termőképességű. Fája középerős növekedésű.
Érési ideje:a Magyar kajszi után 3-4 nappal,július közepe
Porzói:öntermékeny
Újvidéki 6 (Novosadska 6 vagy NS-6)
Szintén a Magyar kajsziból szelektálták 1985-ben. Gyümölcse közepes méretű/55-70g/, felületének 25-40%-át borítja piros fedőszín, alapszíne narancssárga. Termőképessége jó.Későn virágzik.
Érési ideje: a Magyar kajszi után 3-4 nappal,július közepe
Porzói:öntermékeny
Újvidéki bőtermő /Novosadska rodna/
1987-ben szelektálták,gyümölcse kissé lapított/75-80g/, 25-35%-án található piros fedőszín. Középerős növekedésű fája van, koronája szétterül. Terméshozama kiemelkedő. Húsa narancssárga, igen ízletes. Magvaváló,későn virágzó.
Érési ideje a Magyar kajszi után 2-4 nappal van
Porzói: öntermékeny