Körte Fajták
Arabitka G./Hamar érő,Cseresznyével érő/
Magyar fajta,a most szaporított típust Godó Lajos találta.Húsa fehér, bőlevű, édeskés ízű. Gyümölcs színe, alakja: citromsárga, éretten aranysárga, széles, kerekded kúp alakú, de kissé megnyúltabb, mint az Árpával érő. Gyümölcs nagysága kicsi (40-50 g), csomóban hozza, gyümölcs húsa: fehér, bőlevű, édeskés ízű, gyengén illatos, keményebb a húsállománya és kevésbé szottyosodik, mint az Árpával érő vagy más nyári körte. Héja tetszetős, élénk, nem egészen éretten jól szállítható. Biotermesztésre ajánlott.
Érési ideje: június vége – július eleje
Porzói: részben öntermékeny ,Árpával érő,Diel,Kieffer,Papkörte
Alexander Lukas / Beurre Alexander Lucas/
Gyümölcse nagy sárgászöld, napos oldalán piros, kiváló ízű. illatos.Korán termőre fordul,nagyon bőtermő,nagy méretű,jó húskeménységű,decemberig eltartható.
Érésideje október-november
Porzói:részben öntermékeny,Hardy,Conference,Triumph de Viene
Aromata de Bistrica
Fotó:Nébih
Gyümölcse közepes méretű, 110-130g tömegű. Húsa erősen lédús, édes-savanykás, gyümölcs színe, alakja: zöldes szalmasárga alapszín, 80-90%-ban bemosott élénkpiros fedőszínnel, teljes felületen rozsdafoltokkal, kissé megnyúlt, szabályos körte alak Gyümölcs húsa: sárgásfehér, tömött, lédús, édes, intenzív muskotályos ízű, túléréskor hamar szottyosodik. Leginkább friss fogyasztásra ajánlott.
Érési ideje: július végén, augusztus elején
Porzói: részben öntermékeny,Nemes Krasszán, Giffard,Mirandino rosso
Árpával érő
Gyümölcs nagysága: igen kicsi (35-45 mm), szalmasárga, sötétzöld pontokkal ritkán ellátott, a pontok eltűnők, világoszöld udvarral, igen széles, szinte kerekded körte alakú. Gyümölcs húsa: fehér, puha, bőlevű, C-vitaminban gazdag, héja vékony, puha, fénylő.
Érési idő: június vége – július eleje
Porzói: Arabitka,Vilmos körte, Giffard, Mézes, Köcsög körte, Szűcsi őszi
Avranchesi jó Lujza
Októberig tárolható, gyümölcs nagysága, 100-180g tömegű, húsa fehér, olvadó, kiváló zamatú, édes- savas jellegzetes fanyarkás mellékízzel. Gyümölcs éretten világos zöldessárga, a napos oldalon piros fedőszínnel, sűrűn pettyezett, kissé megnyúlt szabálytalan körte alakú, kellemes illatú.Biotermesztésre ajánlott.
Érési idő: szeptember eleje – közepe
Porzói: Clapp kedveltje, Conference, Hardy vajkörte, Esperen Bergamottja,Seres Olivér,Téli Esperes,Vilmos,.
Bohusné vajkörtéje
Gyümölcs nagysága: középnagy (~110 g), citromsárga vagy zöldessárga, a napos oldalon barna vagy sötétvörös fedőszínnel, kissé aszimmetrikus körte alakú. Gyümölcs húsa: édes-savas ízű, olvadó, szottyosodásra nem hajlamos, íze zamatos.
Érési idő: július vége – augusztus eleje
Porzói: Clapp kedveltje, Vilmos, Bosc kobak ,Giffard vajkörte
Bosc Kobak/Alex,Alexander, Lopókörte,Rozsdás körte/
Gyümölcse nagy-igen nagy, 180-280g tömegű. Húsa fehéressárga, olvadó, jól szállítható, tavaszig tárolható. Nagyon érzékeny a szüretidőre, ha túl korán szedjük, nem érik be. Gyümölcse éretten fahéjas barna alapszínű, egész felülete rozsdamázzal fedett, kissé megnyúlt, kocsány felé keskenyedő körte alakú. húsa: fehéressárga, olvadó, gyengén, héja közepes vastagságú, száraz tapintású. Biotermesztésre ajánlott.
Érési ideje: szeptember közepe
Porzói: Clapp kedveltje, Vilmos körte ,Napoca,Dr.Guyot Gyula,Hardy,Társulati Esperes
Carmen körte R
Vilmos szerű, lédús olvadó húsú, nagyméretű/200g/, aromás gyümölcs.
Bőtermő, jól tárolható fajta
Érésidő: július vége- augusztus eleje
Porzói: Conference, Vilmos, Tosca
Clapp kedveltje
Akár 6 hónapig tárolható ,gyümölcse középnagy, 180-220g tömegű. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, jellegzetes aromával, augusztus első hetében szüretelhető, 1-2 hónapig tárolható. Gyümölcs szalmasárga, napos oldalon 40-50%-ban pirossal fedett, sűrű és feltűnő paraszemölcsökkel, szabályos körte alakú .Biotermesztésre ajánlott.
Érés ideje:augusztus vége-szeptember eleje
Porzói: Bosc kobak, Vilmos, Hardenpont ,Napoca,Dr Guyot Gyula,Avranchesi jó Lujza,Esperen bergamottja,Serres Olivér,Téli esperes,Zöld Magdolna, Hardy.
Conference
Gyümölcs mérete változó, 120-220g tömegű. Gyümölcse sárgásfehér, olvadó, nagyon édes vajkörte. alakja igen megnyúlt körte. Éretten zöldessárga alapszínű, túlnyomó részt hálózatosan vagy foltosan barna rozsdamázzal fedett; vastag héja száraz tapintású. Gyümölcshúsa sárgásfehér, olvadó, nagyon édes vajkörte.
Érés ideje: Szeptember első hete közepe, akár 6 hónapig tárolható.
Porzói : Clapp kedveltje, Guyot Gyula, Vilmos körte, Piros Vilmos, Hardy vajkörte, Bosc kobak és a Packham’s Triumph fajták.
Császár körte /régi fajta/ Weisse Herbstbutterbirne/
Származása bizonytalan eredetű, ősrégi fajta.Érési idő: szeptember vége – október eleje ,gyümölcse középnagy, tojásdad, vagy gömbölyded, tompa kúp alakú, fénylő, sima, sárgászöld héjú.Éretten sárga, napos oldalán enyhén piros, rozsda pontozással, fehér húsú, illatos, jó ízű, bőlevű, olvadó, friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas Termőképesség: gyenge növekedésű, ritkás, szabályos koronát nevel, kötöttebb, tápanyagban gazdag talajon jól terem.
Porzói: Vilmos, Hardy vajkörte,Serres Olivér,Társulati esperes,Hardenpont
Cukorkörte
A cukorkörte alakra nagyon hasonlít a tüskéskörtére, de nem annyira leves, ám édesebb körte. Április végén virágzik, és augusztus elején érik. Színe zöld. Húsa fehér, nagyon édes, kicsit szemcsés, nem szottyosodó. Magháza közepes, ritkán barnul. Alakra jellegzetes körteforma, általában nem szimmetrikus. Hossza 5 cm-es, átmérője 4 cm. Friss fogyasztásra és pálinkakészítésre alkalmas. Fája nagy növekedésű.
Érésideje: augusztus eleje
Porzói: részben öntermékeny,Arabitka,Árpával érő,Mirandino Rosso
Dániel körte
Felvidéki régi fajta
Diel vajkörte/Diel vajonca, Beurré Diel, Diel’s Butterbirne/
Belgiumból származik,az 1700-as évek elejétől termesztik.Gyümölcse nagy vagy igen nagy (180-320 g), zöldessárga, éretten szalmasárga, erősen pontozott, széles, tojásdad vagy harang alakú. Gyümölcs húsa: fehéressárga, olvadó, gyakran erősen kövecses, diszkrét zamatú, íze fanyar, aromában nem gazdag, héja vastag, érdes tapintású .
Érési idő: szeptember közepe-vége
Porzói: Nemes Krasszán, Serres Olivér, Hardy vajkörte ,Arabitka,Nyári Kálmán,Papkörte
Dessertnaja
Kevésbé ismert fajta a Bosc kobakja és a Seres Olivér keresztezéséből jött létre. Lédús gyümölcsű, októberig tárolható, fogyasztható, gyümölcse közepes méretű/250-300 gr/, terméshéja világos sárga, vöröses árnyalatú, sima, vékony, nem befolyásolja a fogyasztást, gyümölcshús édes, ropogós, frissítő.
Érési ideje: augusztus közepén, végén érik
Porzói: Vilmos, Clapp kedveltje, Avranchesi jó Lujza, Esperen bergamottja, Hardenpont, Serres Olivér, Téli esperes, Zöld Magdolna
Druard elnök
Gyümölcs nagysága: középnagy
Gyümölcs színe: alakja: zöldessárga, zömök, tojásdad
Érési ideje: szeptember vége-október eleje
Porzói:Favrené,Hardy,Dil vajkörte .Nemes krasszán,Téli esperes, Giffard
Dr. Guyot Gyula
Gyümölcse nagy-igen nagy, 200-270g tömegű. Húsa fehér, olvadó, illatos, fűszeres.
Optimális időben szedve 2-3 hónapig is eltartható. Sürű, kis koronát nevel.
Másodvirágzásból származó terméseit még az évben kineveli.
Varasodásra nem fogékony, szellős, ritka koronája miatt a körtelevélbolha is csak ritkán károsítja. Vadkörte alanyon sem nevel nagy fát. Biotermesztésre ajánlott.
Érés ideje: Clapp kedveltje és a Vilmos között érik, augusztus 20 körül
Porzói: Clapp kedveltje, Vilmos, Conference, Bosc kobak, Hardenpont.
Erdei vajkörte /Erdei vajonc,/
Középnagy, gömbölyded körte alakú,színe barnás, kárminpiros mosottságú, a kocsány felől erősebben parás. Húsa fehér, olvadó, bő levű. Íze nagyon kellemesen gyenge illatú. Szeptember első felében terem, ettől kezdve október végéig fogyasztják. Gyümölcse jól tárolható, de könnyen túlérik. i. Jól termékenyülő fajta; rendszeresen és bőven terem, már elég korán termőre fordul.
Érési ideje:szeptember eleje
Porzói:Arabitka,Hardenpont,Esperen bergamottja,Papkörte,Vilmos,Kornélia,Devoe,Aromate de Biszterica Nemes Krasszán,Serres Olivér,Diel vaj
Esperen bergamottja
Belgiumban Esperen őrnagy állította elő 1830-ban.Korán termőre fordul,bőtermő,jól tárolható,kitűnő zamatú.Novembertől márciusig fogyasztható.A gyümölcshús olvadó,igen bőlevű.Biotermesztésre ajánlott.
Érésideje október második fele
Porzói:Avranchesi jó Lujza,Clapp,Erdei vaj,Diel,Hardenpont,Kieffer,Társulati esperes ,Téli esperes,Serres Olivér,Vilmos,Zöld Magdolna
Etrusca
Régi olasz fajta erősen felfele törő,nagy koronával. Gyümölcse leves, illatos, aromás.
Érésidő: július eleje-közepe
Porzói: Vilmos, Santa Maria
Fertődi rozsdás bergamott.
Fotó Nébih
Gyümölcse középnagy, színe zöldes citromsárga, felerészben barnásan parás, száraz és érdes, sűrű, nagy sötétbarna pontozottsággal. Húsa olvadó, bő levű, alig kövecses. Íze igen kitűnő, erősen illatos. Téli tárolásra való, zamatát jól megőrző fajta, de korán szedve ráncosodik,a 8-10 napos utóérlelést igénylő fajták közé tartozik . Fája rendszeresen és rendkívül bőven terem, gyümölcseit csomósan hozza. Igen jól termékenyül, virágpora jó.
Érési ideje: október második fele
Porzói: Hardenpont téli vajkörte, Clapp kedveltje, Vilmos körte.
Favréné körtéje
Érési idő: augusztus vége – szeptember eleje, gyümölcse középnagy, sárgászöld vagy zöld, éretten sárga, enyhén parás, gömbölyded, a kocsány felé kissé megnyúlt, húsa: fehéressárga, olvadó, igen bőlevű, finoman szemcsés, íze kellemes, fűszeres, enyhén savas, héja sima. Féléretten szedve közepesen szállítható.
Porzói:Giffard,Vilmos, Esperen bergamottja
Fétel Apát/Abate Fétel/
Érési idő: augusztus eleje, középnagy vagy nagy180-220 g, a gyümölcse szalmasárga, napos oldalon 40-50%-ban pirossal fedett, sűrű és feltűnő paraszemölcsökkel, szabályos körte alakú Húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, jellegzetes aromával, héja középvastag, gyengén viaszos.
Porzói: Nemes Krasszán, Vilmos, Hardy vajkörte
Fehérvári körte
Véletlen magonc,korán termőre fordul,bőtermő,nem szotyósodik ,roppanó húsú,ízletes.
Érése :június eleje
Porzói:Köcsög körte, Citrom körte ,Mézes Körte,gyengén öntermékenyülő.
Fotó:Nébih
Giffard
Magoncára véletlenül talált rá Nicolas Giffard 1825-ben. Gyümölcse szép alakú, kicsi (100 g), zöldessárga, napos oldalán világospirosas színnel. Húsa fehér, olvadó, lédús, friss, édes-savas ízű, fűszeres illatú,húsa finoman szecsés.
Érési ideje: július eleje – közepe
Porzófajtái: a Hardenpont téli vajkörte, Vilmos körte és a Guyot Gyula körte.
Hardenpont
Belgiumból származik,Hardenpont apát magról nevelte,1759-től ismert. Érési idő: szeptember vége – október eleje, gyümölcse középnagy vagy nagy (180-220 g), szalmasárga vagy narancssárga, néha barnáspiros fedőszínnel, jellegzetesen szögletes körte alakkal, felülete hullámos, alig parás Gyümölcs húsa: fehér, olvadó, bőlevű, íze kellemes, édes-savas, enyhén illatos, héja száraz tapintású, középvastag, keménységű. Biotermesztésre ajánlott.
Porzói: Conference, Clapp kedveltje, Vilmos, Bosc kobakja,Avranchesi jó Lújza,Kieffer,Papkörte,Serres Olivér,
Hardy vajkörte/Hardy vajonca,Gellért vajkörte,/
Franciaországból származik.Érési idő: augusztus vége – szeptember vége, gyümölcs nagysága középnagy (145-200 g), éretten sárgás barnáspiros, egyenletesen szétszórva barnaparás, alakja széles tojásdad, egyik oldalán hízottabb. Gyümölcs húsa zöldesfehér, a héj alatt sárgás, tömött, olvadó, puha, bőlevű, kellemesen savas és fűszeres, héja vastag és száraz tapintású.Időben szedve 1-2 hónapig tárolható.Biotermesztésre ajánlott.
Porzói:Vilmos,Bosc, Serres Olivér, Nemes Krasszán, Giffard vajkörte ,Esperen bergamottja,Társulati Esperes, Avranchesi jó Lujza, Clapp kedveltje.
Hosui /nashi japán körte/
Érési idő: augusztus közepe – vége, gyümölcse középnagy (150-200 g) egységesen aranybronzos, tetszetős, nagy lenticellákkal borított, szabályos gömb alakú. Gyümölcs húsa: roppanó, lédús, nagyon illatos és zamatos, kissé savas. 2-3 hónapig tárolható.
Porzói:európai körték,Kosui ,Nijjiseiki
Ilonka
Fotó Nébih
Gyümölcse középnagy (~180 g) alapszíne sárga, a napos oldalon szürkés zöld, alakja változó a széles körtétől a hengeresig .Húsa: sárgásfehér, olvadó, lédús, kiváló fűszeres, zamatos, közepesen kemény, szövetének minősége jó, héja vékony, száraz tapintású, kevés paraszemölccsel, felülete sima vagy kissé dudoros . Edzett, igénytelen, egészséges fajta,kordonban is kielégítő mennyiséget tud teremni.
Érési idő: augusztus vége
Porzói:Vilmos, Hardenpont ,Clapp,Bosc.Napoca,PachamsTriumph
Izambert/Szürke őszi vajkörte,Normani bergamot,Amboisi vajkörte/
A fajta 1817-től ismert,gyümölcse finom ízű,friss hatású,sokáig tárolható.Száraz időjárás esetén íze változik., középnagy –nagy gyümölcsű, kissé hosszas körte alakú, tojásdad. Héja vékony érdes tapintású, sárgászöld némi vörös mosottsággal. Húsa zöldesfehér,finom tömött,teljesen szétolvadó,fűszeres.
Érésideje: szeptember közepétől október közepéig
Porzói:Vilmos,Clapp kedveltje.Seres Olivér,Avranchesi jó Lújza,Téli esperes ,Társulati esperes,Esperen Begamottja,Hardenpont
Kedves körte
Magyarországi tájfajta Nyári körtefajta, július végén, augusztus elején érik. Gyümölcse középnagy (125-130 g), tojás alakú, apró. Héja értével teljesen bepirosodik. Húsa fehér, olvadó, édes és zamatos. Hamar puhul, 1-2 napig tárolható. Friss fogyasztásra és pálinka készítésére alkalmas.
Porzói:részben öntermékeny,Arabitka,Mirandino Rosso,Diel ,Kieffer,Papkörte,
Kétszertermő körte
Ismeretlen eredetű vadkörte magonc, nagyon régi, bőtermő körtefajta. Gyümölcse kisméretű 50 mm, sárgás-fehér, puha húsú. A nyári gyümölcs jobb minőségű, pálinkának is kiváló.
Érésideje: nyáron és ősszel is érik.
Porzói: Vadkörte, bármely másik körtefajta
Kieffer/Citrom körte/
Amerikából származik,a Vilmos körte és a kínai körte véletlen magonca, az egész világon elterjedt.Gyümölcse nagy (170-220 g), élénk szalmasárga, sokszor élénk pirossal mosott, érdes, középnagy barna pontozást visel. Gyümölcs húsa sárgásfehér, kemény, a magház körül kövecsesedő, túléretten hirtelen puhuló, fanyarkás, jellegtelen ízű, erős birsszerű illattal . A legigénytelenebb fajtánk, a száraz futóhomokon is jól megél. Biotermesztésre ajánlott.
Érési idő: szeptember közepe
Porzói:Arabitka,Diel,Papkörte,Erdei vajkörte,Avranchesi jó Lujza, Bosc kobak, Serres Olivér
Kilós körte
Néhány gyümölcs valóban meghaladja az 1 kg-ot.
Érésidő:Szeptember vége
Porzói:Császár körte,Vilmos ,Bosc kobakja
Kornélia
Fotó:Nébih
Gyümölcse kicsi/80 g/, színe sárga, napos oldalon pirosas, húsa sárgásfehér, édes. Korán termőre fordul.
Érsideje:június vége – július eleje
Porzói:Vilmos,Giffard
Mézkörte
A XV. századtól ismert erdélyi fajta. Igen korai érésű, gyümölcse kisméretű, aszimmetrikus, dudoros. Héja zöld, majd sárga színűre érő, húsa középkemény állagú, édes, leveses. Jó alkalmazkodóképességű, ellenálló, biotermesztésre alkalmas.
Mirandino Rosso
Érési idő: július közepe – vége, gyümölcse kicsi 50 g, sárga alapszíne pirossal mosott, megnyúlt körte alakú. Gyümölcs húsa fehér, jó konzisztenciájú, közepesen édes, illatos. Termőképessége kiemelkedően jó, korán termőre fordul és bőven terem. Különleges igényeket kielégítő, elsősorban friss fogyasztásra ajánlott fajta. Értéke koraiságában van. Jól szállítható.
Porzói: Vilmoskörte, Giffard vajkörte, Kornélia
Nagy szegfű körte/régi fajta/
Fotó:Nébih
Gyümölcse kicsi, közepes (30-40 g) szalmasárga, napos oldalán pontozással, néha piros fedőszínnel, szabályos körte alakú. Gyümölcs húsa fehér vagy fehéressárga, bőlevű, édeskés, erősen muskotályos illatú és zamatú, héja vastag, tömött. Friss fogyasztásra és konzervipari célra kiváló.
Érési idő: július második fele – augusztus eleje
Porzói:Vilmos, Szűcs őszi, Beurre Giffard, Mézes, Köcsög körte
Napoca/régi fajta/
Érési idő: augusztus második dekádja, gyümölcse közepes (~100 g), zöldessárga, éretten szép citromsárgára színeződik, napos felén enyhén pirossal mosott, szabályos körte alakú. Gyümölcs húsa jóízű, közepes mennyiségű kősejtet tartalmaz. Korán termőre fordul, rendkívül bőtermő. Egy hónapig tárolható.
Porzói: Bosc kobak, Clapp kedveltje,Dr Guyot Gyula, Vilmos, Hardenpont
Nemes krasszán
Érési idő: október eleje – közepe, gyümölcse nagy vagy igen nagy (220-300 g), éretten sötét szalmasárga, a napos oldalon gyengén vörös árnyalattal, hálózatos rozsdafoltokkal, hengeres alakú, középen a legszélesebb. Gyümölcs húsa: fehéressárga, olvadó, bőlevű, inkább savas, mint édes, a magház körül és néha az egész gyümölcs kövecses.
Porzói: Hardy vajkörte, Packham’s Triumph, Téli esperes
Nijisseiki – /nashi,japán körte/
Gyümölcse középnagy (200-250 g), /de ritkítás nélkül 50-80 g között marad/, előbb zöld, majd éretten sárgás, szabályos gömb alakú .Gyümölcs húsa: ropogós, bőlevű, édeskés, illatos, zamatos, héja vékony, sima. 4-5 hónapig is jól tárolható. Igen bőtermő, ezért célszerű rendszeresen ritkítani.
Érési idő: augusztus vége – szeptember eleje
Porzó:európai körték, Kosui ,Hosui
Nyári Kálmán/Torzsátlan körte,Budai körte,Buzdovány körte,Kármán körte,Király körte/
Valószínűleg magyar fajta.Gyümölcse középnagy (130-200 g), világoszöld, éretten élénksárga, a napos oldalon barnáspiros bemosódással, hasas körte alakú, aránytalan, felülete néha dudoros. Gyümölcs húsa sárgásfehér, édes, bőlevű, kissé kövecses, jellegzetesen muskotályos ízű, gyorsan túlérik, és hamar barnul .
Érési ideje: augusztus vége – szeptember eleje
Porzói: részben öntermékeny, Arabitka,Diel,Erdei vaj,Papkörte Clapp kedveltje, Köcsög körte
Obelisk R
Német nemesítésű, metszés nélkül is oszlopos növekedésű, leves, fehér húsú,
decemberig tárolható körte.
Érésidő: szeptember közepe-vége
Porzói: részben öntermékeny, Decora, Saphira, Vilmos, Conference
Oszlopos körte
Igen nagy, kúp alakú gyümölcsei piros színűek. Kellemes ízű, üdítő gyümölcse december közepéig eltartható. Ez a kitűnő ízvilágú lédús, téli körte hosszan tárolható és befőzésre is alkalmas. Szeptember végén, október elején érik. 2,00-2,50 m magasra nő.
Érésidő: szeptember végén- október eleje
Porzói: Bosc kobakja,Saphira,Vilmos, Conference, Hardy,Avranchesi jó Lujza
Packham’s Triumph
Gyümölcse nagy vagy igen nagy (200-270 g), éretlen sárga, a felülete rücskös, mely csak zölden feltűnő, a sárga szín kialakulásával lassan kisimul, széles körte alakú, kocsány felé keskenyedő. Gyümölcs húsa: fehér, olvadó vajkörte, édes-savas, kősejtmentes, nem szottyosodik, héja középvastag, sima tapintású, fényes
Érési idő: szeptember vége
Porzói: Vilmos, Conference, Dr. Guyot Gyula
Papkörte/Lelkész körte,Pásztor körte,Vicar/
Spontán magoncként kelt Francia országban.
Gyümölcse fél évig minőségét megtartva is jól tárolható. Éretten is jól szállítható. Gyümölcse középnagy, megnyúlt körte alakú,. Héja sárgászöld, egyik oldalán jellegzetes, a kocsánytól a csészéig végighúzódó parás csíkkal. Húsa fehér, kemény, édeses, , gyenge illatú, kövecsesedésre hajlamos. Termőhelyben nem válogat, igénytelen,termékeny. Házi befőttnek kiválóan alkalmas.Biotermesztésre ajánlott.
Érésideje:szeptember végén-október elején
Porzói:Bosc,Vilmos,Hardenpont,Nyári Kálmán,Kieffer,Erdei Vaj,Diel,Avranchesi jó Lujza
Piros Clapp
Gyümölcse közepes vagy nagy (170-220 g), ragyogó élénkpiros, nagyon tetszetős, szabályos körte alakú Gyümölcs húsa: sárgásfehér, lédús, olvadó, illatos, édes-savas, zamatos, héja sima. Rövid ideig tárolható, gyorsan túlérik, szottyosodik, elsősorban friss fogyasztásra ajánlott.
Érési idő: augusztus második hete
Porzói: Vilmos, Bosc kobak, Conference,, Hardenpont ,Napoca,Dr Guyot Gyula,Avranchesi jó Lujza,Esperen bergamottja,Serres Olivér,Téli esperes,Zöld Magdolna
Piros Vilmos
Gyümölcse közepes vagy nagy (170-220 g), barnáspiros, a piros fedőszín a napos oldalon jelenik meg, nem minden évjáratban és nem minden termőhelyen színeződik megfelelően, szabályos körte alakú. Gyümölcs húsa lédús, édes-savanykás, rövid ideig tárolható. Pálinkája illatosabb, mint a Vilmos körtéé.
Érési idő: augusztus vége, 5-10 nappal későbbi a Vilmos körténél
Porzói Clapp kedveltje, Bosc kobakja,Zöld Magdolna,Társulati esperes,Téli esperes,Serres Olivér,Papkörte,Kieffer,Hardenpont, Hardy,Esperen bergamottja,Avranchesi jó Lújza
Santa Lucia/Angelica/
Ősi, olasz eredetű fajta, közepes nagyságú fát nevel, bőtermő, gyümölcse/100-200g/.
Húsa sárgásfehér, nagyon jellegzetes ízű/vanilia-marcipán/, novemberig tárolható. Biotermesztésre alkalmas, varasodás ellenállósága közepes.
Érésidő: szeptember eleje
Porzói: Vilmos
Santa Maria
Olasz fajta a Coscia és a Vilmos keresztezéséből, közepes méretű, hosszúkás termések, rózsaszín foltokkal a napsütött oldalon, finom fehér húsú, a korai érettség ellenére is jó ízű. Jól tárolható, hűtőházban decemberig.
Érésidő: július vége
Porzói: Vilmos, Fétel apát, Hardy, Bosc
Serres Olivér
Francia fajta,gyümölcs nagysága: közepes vagy kicsi (100-230 g) Gyümölcs színe, alakja: éretten sárgászöld, hálózatosan rozsdamázas, gömbölyű vagy lapított gömb, a csésze körül bordás . Gyümölcs húsa sárgásfehér, olvadó, bőlevű, optimális termőhelyen nagyon jóízű, finoman savas, fűszeres, de száraz helyen apró és kövecses, héja kemény, vastag .Biotermesztésre ajánlott.
Érési ideje október eleje
Porzói: Vilmos, Hardenpont, Téli esperes, Bosc kobak ,Avranhesi jó Lujza,Zöld Magdolna,Téli Esperes,Társulati esperes,Kieffer,Erdei vaj,Diel,Arabitka.
Sózó körte
Régi fajta, a vadkörte és a vastaggallyú körte hibridje. A fa alatt megpuhulva belőle készül a göcseji körtepálinka. Frissfogyasztásra kevéssé alkalmas,2,5-5 cm kicsiségű.
Érésidő: szeptember eleje
Porzói: öntermékeny
Társulati esperes (Doyenné du Comice)
Francia fajta/1890/, növekedési erélye erős. Termőképesség: későn fordul termőre.Gyümölcse nagy , sárgászöld alapszín, pirosassárga fedőszín,gömbölyded, kiváló íz,olvadó húsú, fűszeres aromájú,illatos.Biotermesztésre ajánlott.
Érési idő: szept. vége-okt. eleje,
Porzói: Hardy, Concorde, Conference,Vilmos ,Zöld Magdolna,Téli esperes,Serres Olivér,Papkörte,Kieffer,Erdei vaj,Diel,Avranchesi jó Lujza
Téli esperes
Belgiumban egy kolostor kertjében találták, gyümölcse középnagy vagy nagy (150-230 g), sárgászöld, szembetűnő paraszemölcsökkel, hengeres, széles, vaskos, szabálytalan körte, felülete hullámos. Gyümölcs húsa vajfehér, olvadó, illatos, édes, enyhén savanykás, kellemes fűszeres ízű, a magház körül gyakran kövecses.
Érési idő: október közepe,
Porzói. Vilmos, Zöld Magdolna, Társulati Esperes Hardenpont, Esperen bergamottja, Nemes Krasszán, Serres Olivér, Papkörte, Kieffer, Diel, Arabitka
Tongre
Gyümölcse közepes (160-200 g), éretten bronzbarna, alapszínén szép pirossal mosott, tetszetős, piacos, hasonló a Bosc kobakhoz, de nem olyan megnyúlt, alsó része a legszélesebb. Gyümölcs húsa: sárgásfehér, csak teljes érésben olvadó, vajkörte,nagyon zamatos, fűszeres, igen magas savtartalommal, túlérésben magház körül szottyosodik , 0C°-on decemberig eltartható.
Érési idő: szeptember második dekádja
Porzói:Dr. Guyot Gyula, Conference, Clapp kedveltje, Vilmos,Bosc kobak
Vadkörte
fotó:Nébih
Szentkirályon talált augusztus közepén érő,édes,cukros ,apró,fanyar vadkörte.
Porzói:öntermékeny
Vilmos/ Williams, Williams Christbirne,Bartlett/
Angliai eredetű véletlen magonc,1779-ben már ismert fajta..Érési ideje augusztus vége – szeptember eleje, gyümölcse középnagy vagy nagy (160-220 g), éretten szép sárga, napos oldalon enyhén pirosas bemosódással, csaknem szabályos körte alakú. Gyümölcs húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás, muskotályos ízű, héja vékony, sima tapintású, felülete enyhén hullámos, apró barnás paraszemölcsökkel.Biotermesztésre ajánlott.
Porzói:Pachams Trimph,Conference, Clapp kedveltje, Dr. Guyot Gyula, Hardenpont, Bosc kobakja,Zöld Magdolna,Társulati esperes,Téli esperes,Serres Olivér,Papkörte,Kieffer,,Esperen bergamottja,Avranchesi jó Lújza
Zöld Magdolna
Fotó:Nébih
Francia országból származik a Carthausi barátok terjesztették el,1628-tól ismert. Héja zöld, sárgászöld, barnáspiros mosottsággal, illatos. Húsa sárgásfehér, olvadó, puha, bőlevű, édes-savas. Biotermesztésre ajánlott.
Érés ideje: július második, harmadik hete.
Porzói: Vilmos,Téli esperes Társulati esperes,Serres Olivér,Papkörte,Erdei vaj,Esperen bergamottja,Diel,Clapp,Avranchesi jó Lujza.